spice girls1024576
spice girls1024576

Ubehagelig mote

Noen trender kommer og går, ofte med god grunn. Det er synd å si det, men platåskoene er tilbake!

Noen spør seg kanskje hvordan man oppfant strøm, boktrykkerkunsten eller hjulet. Vi i «Waschera» lurer heller på hvordan platåskoen ble oppfunnet.

Hvem i all verden kom på å lage sko som verken er behagelige eller praktiske? Var det utelukkende fordi folk ønsket å se høyere ut?

I denne artikkelen får du svaret, på hvordan høydeforlengeren gjorde sin entré i moteverden.

Hva gjør man ikke for skjønnheten?

De fleste vil nok konkludere med at platåskoen for første gang preget gatebildet på 70-tallet. Den gang herjet hippiemoten i kor med høyhælte discojenter.

Men platåskoens historie går mye lenger tilbake enn mange tror. For tro det eller ei, sko med høye hæler ble faktisk brukt allerede i middelalderen, altså rundt år 500-1500.

På denne tiden var høyde et tegn på velstand og små føtter et skjønnhetstrekk. Skoene var så høye og trange at man ikke kunne bevege seg uten støtte fra en medhjelper!

Selv om vi med god klaring har lagt ridderrustninger, lanser og ringbrynjer er stykke bak oss, kan man fortsatt se spor etter middelaldermoten i dag. Fortsatt presser folk føttene sine inn i sko som er flere numre for små.

LES OGSÅ: Det hotteste i høst!

rosa platå230300
rosa platå230300

Verdenskjent etter Grand Prix

Det er for så vidt viktig å presisere at det ikke var platåskoen slik vi kjenner den i dag som ble introdusert for menneskeheten i middelalderen.

Platåskoen kom for alvor inn i motebildet på 1930-tallet, men det var ikke før ABBA vant Melodi Grand Prix med sangen «Waterloo» i 1974 at populariteten til platåskoen skjøt i været.

Spice up your life!

Gjennom tidene har særlig kjendisene hatt sitt å si om mote. ABBA var det bandet som virkelig introduserte de høye skoene, men bandet som blåste liv i trenden igjen var Spice Girls.

Verden hadde aldri sett noe som var i nærheten av disse jentene (eller skoene deres) og aldri før hadde så mange ungjenter blitt påvirket av et ikonband på samme måte.

Selv om det begynner å bli noen år siden Spice Girls herjet artistverden, har allikevel ikke platåskoene takket for seg. Vi kommer nok til å se mye til denne skovarianten i fremtiden.

Tidenes verste trender

Det finnes mange videreføringer av platåskoen. Hvem glemmer vel de fryktinngytende Buffalo-skoene som virkelig gjorde sitt inntog i motebildet på 90-tallet? Barn i alle aldere, uansett størrelse og balanse, sjanglet ute i gatene på de latterlig høye joggeskoene.

Tross folks spontane forkjærlighet for mursteinslignende fotkreasjoner ble Buffalo-skoene brått erklært helsefarlige og måtte innfinne seg i rekken som en av tidenes verste trender.

LES OGSÅ: 10 ting gutter ikke liker!

LES OGSÅ: Hva hadde vi gjort uten tights?

Si din mening om platåsko i kommentarfeltet under!