Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tilberedning:

Forberedelsene bør starte 3-4 dager før ribben skal stekes.

Mange av forberedelsene kan slakteren være behjelpelig med , som f.eks. å sage over bena og å rute svoren.

Det er ikke vanskelig å gjøre dette selv.
Til å sage over bena bruk en fintagget sag.
Pass på å sage helt igjennom bena, men ikke ned i kjøttet. Kontroller at dette er skikkelig gjort, det gjør oppskjæringen av den ferdig stekte ribben så mye lettere.
Rut svoren. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket, men ikke inn i kjøttet.

Gni ribben inn med salt og pepper 3-4 dager før steking (ribben bør da være opptint).
Legg ribben kjølig (+ 4-6 oC) med svoren ned ,dekk med aluminiumsfolie.

Steking: Forvarm ovnen til 250 oC, gjerne varmluft.

Legg ribben med svorsiden ned i langpannen.
Er ribben stor og uhåndterlig kan den også legges med svorsiden opp i langpannen.
Legg da en asjett eller sammenbrettet aluminiumsfolie under det laveste punktet på ribben, slik at svoroverflaten danner en liten topp på midten, slik at fett som smelter ut renner ned i langpannen.
Hell litt kokende vann, 3-4 dl i langpannen og dekk med aluminiumsfolie og sett pannen i varm stekeovn.
La ribben stå og dampe i 40-50 min.
Ta av folien.
Ribbe som er dampet med svorsiden ned, snus slik at svoren vender opp, legg en asjett/sammenbrettet folie under midt på ribben.

Senk temperaturen til 200 oC, gjerne varmluft , og sett langpannen midt i ovnen.
Stek videre i 1 ½-2 time for tynnribbe og 2 ½ - 3 time for familieribbe.

Ofte får ribben sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du bruke grillen (sett stekeovns døren litt på gløtt!).
NB !!!!!!!!det går raskt, følg med !!

Eller øk temperaturen til 250 oC , sett døren litt på klem og stek i 5 -10 min , FØLG MED !!!

La ribben hvile 20- 30 min før den skjæres opp.
Imens steker du julepølse og ferdigstekte medisterkaker i litt av ribbefettet i et ildfast fat i stekeovnen ved 200 oC.

Surkål:

Snitt kålen fint opp og surr i smør / ribbefett i gryte sammen med finhakkede epler og karve.
Tilsett kraft/eplemost og kok opp og la trekke i 1 – 1 ½ time.
Smak til med salt, eddik og sukker.
Rør gjerne inn litt av fettet fra ribben inn i surkålen før servering.

Lages surkål av rødkål, bør eddiken blandes i før koking, da beholdes fargen på kålen bedre.
Smak ev til med litt solbærsaft.