Universitetet i Oslo. (Foto: SCANPIX)
Universitetet i Oslo. (Foto: SCANPIX)

Antikvarisk avisbål

UiO brenner uerstattelige aviser fra 1800-tallet. - Man kan ikke ta vare på alt her i verden, sier beslutningstakeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samlingen består av nordiske og ikke-nordiske aviser fra 1800-tallet. Alt i alt er det 3000 hyllemeter med aviser som Universitetet i Oslos tekniske avdeling nå vil brenne, melder aftenposten.no.

- Uerstattelige

Samlingen ligger lagret på Follum Gård på Ringerike hvor den ble fraktet etter planer om destruksjon i 2002. Ildsjeler fra Nasjonalbiblioteket og UiO trodde samlingen lå trygt på Follum Gård. Men fredag kom et transportbyrå med ordre fra universitetets tekniske avdeling. På ordren sto det at avissamlingen skulle brennes.

Avgjørelsen skaper sterke reaksjoner.

- Dette er kulturskadeverk. Disse avisene er uerstattelige, sier Edgar Ytteborg til Aftenposten. Som ansatt ved Universitetsbiblioteket hadde han tilsyn med samlingen. Ytteborg er nå pensjonist men fortsatt engasjert i å bevare samlingen.

- Kan ikke ta vare på alt

Direktør ved teknisk avdeling på UiO, Frode Meinich, er den som har beordret destrueringen. Det har ikke vært nok interesse rundt samlingen, mener han.

- Hvis noen ønsker å ha den, må de bare si hvor de vil ha den. Men at den ligger utilgjengelig på Follum er ingen løsning. Jeg tviler på at noen vil ha samlingen. Man kan ikke ta vare på alt her i verden, sier Meinich til aftenposten.no.

Ifølge direktøren finnes samlingen også andre steder og verken Nasjonalbiblioteket, Universitetsbiblioteket eller Humanistisk fakultet ved UiO har vist interesse. Det har heller ingen andre sier Meinich.

- Avisene har ligget på Follum i mange år, men det er ingen som har tittet i dem eller brukt dem. Nå har vi tenkt å rydde lageret, sier Meinich til aftenposten.no.

Plassen som nå ryddes for gamle aviser skal muligens brukes som midlertidig oppbevaring for antikke møbler fra Universitetsaulaen.