Redningsarbeidere jobbet på spreng med å få ut skadde og drepte fra Marriott hotell i Islamabad etter terrorangrepet lørdag. Dødstallene er ventet å stige.  (Foto: AAMIR QURESHI/AFP)
Redningsarbeidere jobbet på spreng med å få ut skadde og drepte fra Marriott hotell i Islamabad etter terrorangrepet lørdag. Dødstallene er ventet å stige. (Foto: AAMIR QURESHI/AFP)

Minst 60 drept i terrorangrep

Norsk kvinne bodde på hotellet som ble rammet av et terrorangrep i Pakistans hovedstad lørdag. Minst 60 mennesker er så langt bekreftet drept.

Dødstallene stiger i Paksitans hovedstad Islamabad lørdag kveld etter at terrorister sprengte en 1000 kilo tung bombe gjemt i en lastebil like utenfor Marriott hotell. Kaos og panikk preger åstedet fremdeles.

Et krater på minst 10 meters dypde vitner om eksplosjonens størrelse. En norsk kvinne bodde på hotellet da eksplosjonen fant sted. Hun skal imidlertid være i god behold.

Redningsarbeidere jobbet på spreng med å få ut skadde og drepte fra Marriott hotell i Islamabad etter terrorangrepet lørdag. Dødstallene er ventet å stige.  (Foto: AAMIR QURESHI/AFP)
Redningsarbeidere jobbet på spreng med å få ut skadde og drepte fra Marriott hotell i Islamabad etter terrorangrepet lørdag. Dødstallene er ventet å stige. (Foto: AAMIR QURESHI/AFP)

Les også:
Nordmenn i terrorangrep
Terrorangrep mot luksushotell

Norsk ambassaderesidens rammet

Norges ambassadør i Pakistan, Aud Marit Wiig, bor kun et steinkast unna hotellet. Hun var hjemme da eksplosjonen skjedde lørdag.

- Det var et veldig veldig kraftfullt smell. Residensen er betydelig skadet og flere ruter og dører er knust, sier Wiig til TV 2 Nyhetene.

Se hele intervjuet med ambassadør Viig her:

Usikre dødstall

Ifølge vitner utenfor hotellet lå likene spredt utover hele området.

Dødstallene varierer. Ifølge nyhetsbyrået AP og flere internasjonale medier med reportere på stedet skal over 40 mennesker være bekreftet døde så langt skal. Nyhetsbyrået AFP melder imidlertid at minst 60 skal være døde og siterer pakistanske myndigheter.

Over 200 mennesker er skadd, blant dem om lag ti utendinger fra blant annet Tyskland, Saudi Arabia, Marokko og Afghanistan.

Islamabad-eksplosjon (Foto: APTN)
Islamabad-eksplosjon (Foto: APTN)

Fullsatt restaurant

Meldingen om eksplosjonen kom rundt klokken 20 lokal tid (klokken 16 norsk tid) lørdag. En lastebil skal da ha kjørt rett inn i porten til hotellet og detonert.

Restauranten på hotellet pleier vanligvis å være full av gjester på dette tidspunktet, både av utlendinger og lokale muslimer som bryter fasten under ramadan.

En kraftig brann brøt ut etter terrorangrepet mot Marriott hotell i Islamabad lørdag. Politiet frykter at bygget kan kollapse.  (Foto: FAROOQ NAEEM/AFP)
En kraftig brann brøt ut etter terrorangrepet mot Marriott hotell i Islamabad lørdag. Politiet frykter at bygget kan kollapse. (Foto: FAROOQ NAEEM/AFP)
Eksplosjonen førte også til en gasslekkasje og det fem etasjer høye hotellet stod lørdag kveld i full fyr.

Flammene står ut av hotellets øverste etasjer og politiet frykter at hotellet kan kollapse. Det jobbes nå på spreng med å få ut overlevende og døde fra hotellet.

Nordmann på hotellet

Ifølge den norske ambassaden skal en norsk kvinne ha bodd på hotellet lørdag. De har vært i kontakt med kvinnen og hun skal være i god behold.

- Situasjonen ved hotellet er foreløpig veldig dramatisk og uavklart. Det er kaos i området. Men vi har gjort det vi har kunnet så langt for å bringe på det rene om der var nordmenn utover den ene kvinnen som er nevnt. Så langt ikke noe som tyder på at det var flere. Men ambassaden jobber med å sjekker dette nå, sier ambassadør Viig.

Hotell Marriott i Islamabad er et populært sted for utlendinger på besøk i byen. Minst ti utlendinger er så langt rapportert blant de skadde.  (Foto: Rizwan Khan/AP)
Hotell Marriott i Islamabad er et populært sted for utlendinger på besøk i byen. Minst ti utlendinger er så langt rapportert blant de skadde. (Foto: Rizwan Khan/AP)

Populær blant ulendinger

Hotell Marriott har 258 rom og er et populært sted for utlendinger som er på besøk i byen, til tross for gjentatte angrep av militante mot hotellet. Også pakistanske politikere og forretningsfolk kommer hit, blant annet for å spise i restauranten og for å møte andre.

Under krigen mot Taliban i Afghanistan i 2001 brukte mange medieorganisasjoner hotellet som base for sin dekning.

Seniorforsker ved PRIO, Kristian Berg Harpviken, sier til TV 2 at aksjonen er rettet både mot den nye demokratisk valgte regjeringen i Pakistan og mot det utenlandske nærværet i landet.

- Akkurat nå er det stor spenning rundt situasjonen i Pakistan. Begge de amerikanske presidentkandidatene har sagt at de vil trappe opp sitt nærvær i landet. Dette er svært upopulært blant mange, spesielt hos de radikale gruppene, sier Harpviken.

- Hvem kan stå bak?

- Mest sannynlig så er dette nok en aksjon av det såkalte pakistanske Taliban, en gruppering som har vokst seg ganske sterk og uavhengig de siste tre-fire årene. De har også et tett forhold til al Qaida, sier seniorforskeren.

Se hele intervjuet med Harpviken her:

Voldsbølge

Pakistan har opplevd en voldsbølge de siste månedene som følge av militærets offensive mot opprørere i grenseområdene og flere steder i hovedstaden.

I juli ble 18 mennesker drept, de fleste sikkerhetspersonell, i en selvmordsaksjon i Islamabad. Angrepet skjedde da en gruppe demonstranter var samlet for å markere aksjonen i den Røde moskeen ett år tidligere.

Og i juni ble minst seks mennesker drept da en bilbombe eksploderte nær den danske ambassaden i hovedstaden. I en uttalelse fra al Qaida kom det frem at de tok på seg ansvaret for eksplosjonen som man mener var rettet mot Danmark som er blitt svært upopulær etter at flere aviser trykket tegninger av profeten Mohammad.

Like ved hotellet kunne man se det om lag ti meter dype krateret som oppstod etter eksplosjonen. Flere titalls er rapportert døde.  (Foto: AAMIR QURESHI/AFP)
Like ved hotellet kunne man se det om lag ti meter dype krateret som oppstod etter eksplosjonen. Flere titalls er rapportert døde. (Foto: AAMIR QURESHI/AFP)