indinaner1_680
indinaner1_680

Ikke fullt så nakne indianere

Her er Waorani-indianerne fullt påkledd i 1995.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ble det kjent at Waorani-indianerne i Ecuador ikke lever så primitivt som NRK-serien «Den store reisen» fremstiller det. Tidskriftet Ny Tid skriver at indianerne tar av seg klærne og går nakne for programmets skyld.

- Aldri nakne lenger

- Waoraniene kler av seg for disse programmene. Jeg kjenner dem. De går aldri rundt nakne i grupper lenger, utenom for turister og realityshow, sier den britiske antropologen Laura Rival fra Universitetet i Oxford til Ny Tid. Rival har fulgt Waorani-stammen siden 1989.

På NRKs nettsider står det følgende om waorani-stammen «Ingen bruker klær i jungelen. Alle de voksne mennene i stammen fester kjønnsorganet i en snor rundt livet».

Waorani-indianere fra Ecuador med familien Prøis fra Svelvik i realityserien «Den store reisen» på NRK. Her pappa Pål med klovneparykk.
Dokument2 sendte i 1996 en dokumentar som heter «Makten over livet». Den omhandlet blant annet waoraniene og deres kamp mot oljeindustrien og avskoging av regnskogen. I den dokumetaren er waoraniene svært så godt påkledd, i 1995.

Se klipp fra dokumentaren i videovinduet nede i saken

- De spiller med

NRK bekrefter overfor Dagsavisen at de var klar over at stammen bruker klær til vanlig og at de betalte dem for sin medvirkning i serien.

- Det er klart at stammen også spiller med i programmet, sier produksjonsansvarlig Per Selstrøm i NRK til Dagsavisen.

Han ser ikke helt den store problematikken i saken.

- Hensikten med programmet er å vise kompleksiteten når to så vidt forskjellige levesett støter sammen, og det synes jeg serien gir et veldig godt bilde på, sier Selstrøm på NRKs nettsider.

- Parodi

NRK har imidlertid fått reaksjoner på at de har «pyntet på virkeligheten» i programmet.

- Jeg er redd NRK gir en framstilling der waoraniene blir en parodi på det primitive. Det synes jeg er ganske betenkelig, sier Maria Guzman-Gallegos, antropolog i Regnskogfondet, til Dagbladet.no.