paracet (Foto: Montasje TV 2/Colourbox)
paracet (Foto: Montasje TV 2/Colourbox)

Paracet kan føre til astma

For mye paracetamol til barn øker risikoen for sykdommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny studie viser at barn som får for mye paracetamol som for eksempel Paracet eller Panodil under første leveår, har større risiko for å utvikle astma, høysnue og eksem i seksårsalderen.

- Urovekkende kobling

Studien, som ble offentliggjort i medisintidsskriftet The Lancet, viser en kobling mellom paracetamolbruk og astma.

- Vår studie viser en urovekkende kobling mellom paracetamol og de her sykdommene. Nå skal vi gjøre en studie der barn får enten sukkerpiller eller virkningsfullt substans for å se om paracetamol virkelig har den effekten på barn, sier Erika von Mutius til DN.se.

Hun er en av forskerne bak studien. Foreldrene til mer en 200.000 barn i 31 land ble spurt om hvor ofte barnet fikk paracetamol.

- Overbevisende

Undersøkelsen viste at de som har fått paracetamol en gang i måneden eller mer det siste året har opp til tre ganger større risiko for å rammes enn barn som ikke får medisinen. Forskerne anbefaler ikke at foreldrene skal slutte å gi barna paracetamol, men at terskelen for å gi det til barnet bør bli høyere.

Barnelege og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Per Lagerløv, sier fredag til Dagbladet at undersøkelsen er overbevisende.

- En slik undersøkelse kan bare vise sammenheng - ikke påvirke at det ene utløser det andre. Men i undersøkelsen synes det å forekomme en sammenheng mellom mengde paracetamol som ble gitt og alvorlighetsgrad av astma. Derfor kan det være god grunn til å tro at paracetamol kan disponere for eller være med på å utløse astma hos barn, sier han til Dagbladet.