designmobil Jan Thomas  (Foto: Montasje)
designmobil Jan Thomas (Foto: Montasje)

Test av designmobiler

Design er en av de viktigste faktorene når vi velger mobil. Hvilken designmobil er den heftigste? Vi har testet!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Den eneste fordelen med denne, er at jeg kan trene armene eller skuldrene mens jeg snakker, for denne er jo tung som bly, sier kjendisstylist Jan Thomas som lever av mote og design. Han vet hva som er det riktige, både i Norge og ellers i verden.

- Enten du liker det eller ikke, så er det viktig hvordan tingene ser ut. Det absolutt viktigste med en mobiltelefon er at den har en kul faktor, sånn at du for all del ikke tar noe opp av lommen eller vesken som ikke er det siste av det siste.

Design er viktig

TV 2 hjelper deg har i samarbeid med mobilen.no sett nærmere på syv mobiltelefoner som setter design i fokus.

- Designmobiler er telefoner der produsenten selv trekker fram design som en av de viktigste salgsfaktorene, sier fagansvarlig for mobilen.no, Espen Swang. Han er en av de som har vært med å teste mobilene.

- Design har veldig mye med følelser å gjøre, så vi har sett på litt mer objektive kriterier: Materialer, nyskapning, finish, størrelse, vekt, skjerm, kamera, funksjoner, brukervennlighet og pris, sier Swang.

Vår moteekspert Jan Thomas legger også ett ekstra kriterie til:

- Det er i grunnen ganske idiotisk, men har ikke mobilen det riktige navnet så blir den ikke den mest populære blant kjendisene. Noen produsenter har skaffet seg et navn. Ser vi en mobil i for eksempel en «James Bond»–film, kan du regne med at den blir en vinner blant kjendisene. Hvordan mobilen ser ut og hvilket merke den har er veldig viktig, sier Jan Thomas.

For at det skal kunne kalles en designmobil, skal mobilen altså ha et innovativt design. Vi skal helst ikke ha sett det i bøtter og spann før. Dette har fått mobilprodusentene til å strekke seg langt for å kunne imøtekomme kundenes behov for mobiltelefoner som har det lille ekstra ved seg.

Og vinneren er:

smil-0-
smil-0-

Samsung U900 Soul
Pris fra cirka 3000 kr

Helt til topps i designklassen finner vi Samsung U900 Soul. Dette er en lekker skyvemodell med en egen trykkfølsom menyskjerm, blanke deksler i børstet stål og en meget god finish. Kameraet er testens beste. Dette er en telefon du kan smykke deg med uten at den ruinerer deg helt.

Jan Thomas faller også for testvinneren.

- Den ser kul ut, har en kul skjerm og fargemessig så er den veldig moteriktig.

samsung
samsung

smil-0-
smil-0-

Apple Iphone 3G
Pris fra cirka 4200 kr

Testpanelets nummer to, Apple Iphone 3G, er Jan Thomas veldig begeistret for, som mener det er den fineste telefonen av dem alle. Designmessig er den flott, og den har det riktige navnet. Testpanelet sier: Mobilen er årets mest omtalte, og denne telefonen har fått en hel bransje til å tenke nytt. Skjermen er testens største, og brukervennligheten er det ingen som kommer i nærheten av. Fronten er i glass og tilnærmet ripefri. Men høy pris, ingen MMS og et elendig kamera trekker ned.

designmobil-iphone (Foto: TV 2 hjelper deg)
designmobil-iphone (Foto: TV 2 hjelper deg)

smil-0-
smil-0-

SGH 480
Pris fra cirka 3200 kr

Tredjeplassen går til SGH 480. Den er liten, utført i minimalistisk stil, og med et helt nytt menysystem basert på såkalte Widgets du kan plassere hvor du vil på den store skjermen. Et meget godt kamera og god brukervennlighet trekker opp.

- Denne ser ut som lillebroren til iPhone, mener Jan Thomas. Men den er bare ikke like stilig.

smil-noytral
smil-noytral

HTC Touch Diamond
Pris fra cirka 4200 kr

HTC Touch Diamond er ifølge testpanelet testens mest funksjonsrike modell, samtidig som den har fått en original bakside med fasetter. Fronten er skinnende blank. Men svake materialer og en litt for kantet front trekker ned.

- Mobilen ser ut som et smykke, og er mest populær blant jentene. En utrolig kul mobil.

htc
htc

smil-noytral
smil-noytral

Samsung P520 Armani
Pris fra cirka 6000 kr

Samsung P520 Armani havner på femteplass. Telefonen er utviklet i samarbeid med Armani og bærer også motehusets navn. Telefonen er liten og lekker, men faller igjennom på brukervennlighet, funksjoner og pris. Jan Thomas syns telefonen er lekker, men at den muligens faller best i smak i jenter.

- Den ser nesten ut som et lite make-up-skrin.

smil-surt
smil-surt

Nokia 8800 Arte
Pris fra cirka 8500 kr

Nokia 8800 Arte er utformet i spennende materialer. Kvaliteten er god og finishen er suveren, men skjermen er liten, og utførelsen lite original. Men liten størrelse til tross, Nokia 8800 Arte er tung som bly og er testens suverent dyreste modell.

smil-surt
smil-surt

LG KF600
Pris fra cirka 2000 kr

Dårligst ut kommer LG KF600. Den har en spennende løsning med to skjermer. Den nederste skjermen fungerer som et berøringsfelt som kan vise ulike menyfunksjoner. Løsningen er spennende, men i praksis oppleves den som litt for vrien å bruke. KF600 er testens rimeligste, men samtidig mest funksjonsfattige. En liten hovedskjerm trekker også ned.

- Stylist Jan Thomas synes mobilen har de riktige fargene og en kul skjerm. Men, den mangler nok det riktige navnet foreløpig.