Fritt fram for flere koner. (Foto: TV 2)
Fritt fram for flere koner. (Foto: TV 2)

Åpner for bigami

En fersk dom fra Oslo Tingrett åpner for at en kan gifte seg i Norge samtidig som en er gift i utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dermed kan norske menn i realiteten ha flere koner.

UDI har avslørt opptil 100 saker hvor tyrkiske menn har giftet seg proforma i Norge, mens de hadde kone nr.1 i hjemlandet. Samtidig åpner en fersk dom fra Oslo Tingrett for flerkoneri. Det er fullt lovlig for norske borgere å ha ektefelle her i landet og i utlandet.


Kan ikke dømmes

Advokat Zulfiqar Munir forsvarte nylig en norsktyrkisk mann som var tiltalt for flerkoneri.

- I denne konkrete saken så var vedkommende gift i Norge på lovlig vis og han hadde inngått religiøst ekteskap i Tyrkia, forteller han.

Men til tross for at mannen hadde to koner ble han frikjent av Oslo Tingrettt. Årsaken var at han var gift på religiøs måte i hjemlandet, men registrerte aldri ekteskapet hos tyrkiske myndigheter.

Dette åpner for bigami.

- Slik rettstilstanden er i dag så gjør det det og man kan ikke bli straffet for det, forteller Munir til TV 2 Nyhetene.


Skiller seg og søker familiegjenforening

UDI er derfor skuffet over dommen fra Oslo Tingrett. De har gransket gifte tyrkiske menn som finner seg norske koner. Ifølge UDI skiller mennene seg etter å ha fått opphold, for deretter å søke familiegjenforening med kona som man var religiøst gift med i Tyrkia.

- Vi har avdekket omtrent 100 saker som vi mener er proforma ekteskap, med den hensikt å få opphold i Norge, forteller direktør ved UDI, Ida Børresen til TV 2 Nyhetene.

Men uavhengig av rettsapparatet er det mange som nå vil få svi.

- Det vil da bli vurdert å trekke tilbake oppholdstillatelser og statsborgerskap som også noen av disse har fått, opplyser Børresen.