Sjokkbølgen nådde Asia tirsdag 16. september.
Sjokkbølgen nådde Asia tirsdag 16. september.

Kraftig fall i Asia

Uro på verdens børser førte til at Hong Kong-børsen stupte med seks og en halv prosent i natt.

Aksjemarkedet i Asia faller kraftig etter konkursen i Lehman Brothers og følger nedgangen på de amerikanske og europeiske børsene i går.

Les også:
- Dette ligner jappetida
Børsene skjelver

Falt 6,49 prosent

Markedene i Kina, Japan, Sør Korea og Taiwan åpnet alle ned mellom fem og seks prosent i natt norsk tid, etter å ha vært stengt mandag.

Det dramatiske kursfallet kommer etter børsnedgangen i USA og Europa i går. Børsen i Hong Kong falt mandag morgen med hele 6.49 prosent. Også børsene i Taiwan, Singapore, New Zealand og Australia gikk ned, men ikke like kraftig.

Påvirket av boligmarkedet

Det var mandag den 158 år gamle investeringsbanken Lehman Brothers måtte slå seg konkurs. Det er i hovedsak det dårlige boligmarkedet som skal ha tatt knekken på banken.

Samtidig er Merilll Lynch i tilsvarende vansker og er solgt for «småpenger» til Bank of America, og er dermed den tredje store banken i USA som må bukke under for finanskrisen. Forsikringsbanken AIG har bedt om 40 milliarder kroner i nødhjelp for å overleve.

263188

- Vanskelig tid

Kollapsen er langt verre en sammenbruddet i Bear Stearns på vårparten, og blir i amerikanske medier beskrevet som den verste siden konkursen i Drexel Burnham Lambert for 18 år siden, ifølge AP.

- Det er definitivt en vanskelig tid, og det blir ikke bedre med det første, sier direktør i Merill Lynch, John Thain.

Sprøyter inn milliarder

Flere andre banker i Asia har lånt store pengesummer hos Lehman Brother. Japanske banker har milliarder i utestående lån den konkursrammede amerikanske investeringsbanken.

Den japanske sentralbanken sprøytet tirsdag inn drøyt 135 milliarder kroner i pengemarkedet for å dempe virkningene av Lehman Brothers-konkursen, men børsen i Tokyo falt likevel med over fem prosent i morgentimene, melder AFP.

- Fullstendig tillitskrise

Dine Penger-redaktør Tom Staavi er bekymret over at ingen vet hvor fallet kommer til å stoppe.

- Det er forferdelig ubehagelig, sier Staavi til TV 2 Nyhetskanalen.

263189

Les mer:
Hard dag på børsen
- Har aldri opplevd maken

Oslo Børs stuper