Illustrasjonsfoto (Foto: Sara Johannessen / SCANPIX)
Illustrasjonsfoto (Foto: Sara Johannessen / SCANPIX)

Slik påvirker krisen deg

Ikke tro at finanskrisen i USA bare er interessante nyheter for børsspekulanter. Få gode råd her.

Hvis du har fulgt nyheten om Lehman-konkursen i USA med et halvt øye i dag, bør du skjerpe oppmerksomheten nå. For finanskrisen vi medier skriker så høyt om nå om dagen, er absolutt viktige nyheter også for deg.

Kort oppsummert vil krisen generelt sett føre til nedgangstider også i Norge. Det vil resultere i lavere boligpriser, lavere rente og lavere bensinpriser. Samtidig vil det bli vanskeligere å få banklån og arbeidsledigheten vil øke.

Lehman Brothers amerikansk bank hovedkvarter New York City
Lehman Brothers amerikansk bank hovedkvarter New York City

- Vær forsiktig

Professor i samfunnsøkonomi Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole er ikke i tvil om at finanskrisen vil påvirke for norsk økonomi.

- På kort sikt vil nok ikke renten bli påvirket av det som nå skjer. Det er prisstigningen i Norge som avgjør denne. Men krisen vil føre til negative konjunkturer også i Norge, noe som vil føre til lavere rente. Sånn sett kan man jo si at det er bra, sier Grytten til tv2nyhetene.no.

VIDEO: Ola Grytten gjest i TV 2 Nyhetskanalen mandag.

Men selv om renta synker, tror Grytten at dette ikke vil føre til noe bonanza for deg og meg. Tvert imot tror han at det vil bli vanskeligere å få lån i bankene og avgiftene på bensin vil øke.

- Krisen gjør at bankene vil bli mer forsiktige. Så mitt beste råd er å være forsiktig med å kjøpe bolig akkurat nå. Hvis du er på boligjakt kan det lønne seg å vente. Det er kjøpers marked. Og skal du ha lån, sørg for å ha god margin, sier Grytten.

Les også: - Dette er svært alvorlig

- Uendret bensinpris

Selv om finanskrisen vil kunne føre til lavere dollarkurs og fall i oljeprisen, vil det neppe gjøre det billigere for deg å kjøre bil, tror Grytten.

- Lavere oljepriser er ikke gode nyheter for oljefondet, men det vil kunne føre til lavere bensinpriser. Men jeg tror politikerne vil ta dette inn igjen via økte avgifter, sier han.

- Hvorfor det?

- Lavere oljepriser kan føre til budsjettproblemer for politikerne. Så vi må regne med at de skrur opp avgiftene, sier professoren.

Innbyggerne i Texas tar ingen sjanser, og fyller kanner med drivstoff før orkanen Ike treffer området.  (Foto: Javier Galeano/AP)
Innbyggerne i Texas tar ingen sjanser, og fyller kanner med drivstoff før orkanen Ike treffer området. (Foto: Javier Galeano/AP)

Høyere arbeidsledighet

Oslo Børs reagerte mandag på nyhetene fra USA med å synke med over seks prosent. Professor Grytten tror at trenden vil forsterke seg.

- Det som kommer til å skje er at aksjekursene kommer til å synke. Og de vil holde seg lave i lang tid. Det vil føre til lavere boligpriser og økt arbeidsledighet, sier samfunnsøkonomen.

Norge opplever imidlertid en rekordlav arbeidsledighet om dagen og må importere stadig mer arbeidskraft for å holde hjulene i gang.

- Men med så lav arbeidsledighet, vil vel ikke det skape problemer?

- Det er riktig at ledigheten er lav, men det er en del selvstendig næringsdrivende som vil bli rammet. Dem skal vi ikke glemme, sier Grytten.

Eiendomsmegler bolig (Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX)
Eiendomsmegler bolig (Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX)

Dårlig nytt for huseiere

Grytten tror den største utfordringen for Norge vil være den negative konjunkturen landet står overfor.

- Hva mener du med «negativ konjunktur»?

- Det betyr dårligere tider for økonomien i Norge. Det betyr nedgang i etterspørselen fra utlandet, noe som fører til lavere produksjon og sysselsetting. Brutto nasjonalprodukt vil stige mindre og arbeidsledigheten vil stige, sier han til tv2nyhetene.no.

Men er det én ting som er sikkert, så er det at ting fort kan snu. Det kan Grytten si seg enig i, men kun til en viss grad.

- Det snur alltid. Men når det snur, vet jeg ikke. Når det gjelder finansmarkeder og børsen, så kan det snu raskt. Men boligprisene kommer til å falle en stund. Jeg tror ikke på noe jubelår i 2009. Heller ikke i første delen av 2010, sier samfunnsøkonomiprofessoren nøkternt.

LES OGSÅ: DnB Nor setter opp renta