President Robert Mugabe og opposisjonsleder Morgan Tsvangirai skal dele makten i Zimbabwe.
President Robert Mugabe og opposisjonsleder Morgan Tsvangirai skal dele makten i Zimbabwe.

Historisk maktfordelingsavtale

En historisk maktfordelingsavtale ble undertegnet i Zimbabwe i formiddag.

avis230
avis230

Avtalen fører til at opposisjonsleder Morgan Tsvangirai blir statsminister for en koallisjonsregjering. Dermed er det slutt på Robert Mugabes 28 årige maktmonopol i landet.

Mugabe fortsetter som landets president - men med innskrenket makt. Opposisjonen får 16 av de 31 statsrådene i regjeringen. Mugabe vil fortsatt kontrollere hæren mens MDC skal lede politiet.

Avtalen kom i havn etter tre måneder med intense forhandlinger ledet av Sør Afrikas president Mbeki.

Les også: Enige om maktfordelingen

Liten tillit til hverandre

- Avtalen går veldig langt i å spesifisere hvordan makten skal fordeles mellom presidentembetet og en nyopprettet statsministerpost. Det vi kan lese ut av dette er at partene har veldig liten tillit til hverandre og derfor har brukt mye tid på å få på plass kjøreregler og garantier for at den ene ikke skal overkjøre den andre, sier seniorforsker ved Chr. Michelsens institutt, Elling Tjønneland til TV 2 Nyhetskanalen.

Konflikten mellom Mugabe og opposisjonen har vært fastlåst etter presidentvalget i vår. Begge parter hevdet at de vant.

Opposisjonsleder Tsvangirai fikk flest stemmer under valget i mars, men Mugabe hevdet at de ikke hadde fått nok stemmer og annonserte nyvalg i juni. Tsvangirais parti valgte imidlertid å trekke seg i andre runde som følge av den politiske volden mot partiets tilhengere.

Betyr slutten på voldsspiralen

Valget ble internasjonalt fordømt etter omfattende valgjuks, og Mugabe har vært under enormt press fra EU og USA.

Regjeringspartiet, med Mugabe i spissen, har styrt landet på godt og vondt i 30 år. De siste ti årene har vært preget av vold og undertrykkelse.

- Jeg tror denne avtalen betyr slutten på den voldsspiralen vi har sett de siste årene. Begge partene er interessert i at avtalen skal fungere, sier Tjønneland.