sp (Foto: TV 2)
sp (Foto: TV 2)

Velgerne rømmer fra Sp

Halvparten av velgerne som stemte Senterpartiet for tre år siden har snudd ryggen til partiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Liv Signe Navarsete velges fredag til leder for et parti som balanserer på kanten av sperregrensen.

Under sperregrensa

Et gjennomsnitt av de fire siste målingene TNS Gallup har laget for TV 2 viser en oppslutning på 3,9 prosent. Valgforsker Hanne Marthe Narud ved Universitetet i Oslo mener målingene viser at Senterpartiet har problemer med å overbevise velgerne.

- Vi ser jo snittet av målingene gir en dårlig score, de sitter og vipper nå på sperregrensa på 4 prosent med 3,9, sier Narud til tv2nyhetene.no

Stor utfordring

Senterpartiet ville ved et valg i dag ha fått 65.000 færre velgere enn de hadde for tre år siden. Selv om mange av dem sitter på gjerdet og er usikre på hvilket parti de skal stemme på, mister partiet 24.000 flere velgere til andre partier enn de henter tilbake.

- Det blir en veldig stor utfordring for Senterpartiet frem mot valget i 2009 å finne saker som de kan profilere seg på, mener Hanne Marthe Narud.

Rømmer til Frp

Tallene viser at hele 17.000 tidligere Senterpartivelgere har gått til Fremskrittspartiet, det er mer enn ti ganger så mange som går motsatt vei. I tillegg ville rundt 13.000 som stemte på Senterpartiet i dag ha stemt Arbeiderpartiet, men her henter Senterpartiet tilbake en del tidligere Ap-velgere.

- De forsvinner til Frp og til Arbeiderpartiet, så Senterpartiet lekker i begge ender, det må være et problem for partiet, sier Narud til tv2nyhetene.no

I tillegg mister Senterpartiet en del av sine tidligere velgere til Venstre, mens de henter noen nye velgere fra Kristelig Folkeparti, SV og Høyre.

Få unge

Tallene fra TNS Gallups målinger viser at det er svært få unge som sier de vil stemme Senterpartiet. Oppslutningen blant velgere over 60 år er på seks prosent, mens bare to prosent av de spurte under 30 sier at de vil stemme på partiet.

- Det er de yngre som er framtida, så det er klart at det er en utfordring å få et inntak der, sier valgforsker Hanne Marthe Narud.

Senterpartiets oppslutning er så lav at vi for å få et representativt utvalg har vi valgt å bruke de fire siste målingene samlet som grunnlag for en analyse.

Må vinne nye velgere

Problemene med oppslutningen på målingene startet lenge før Lars Peder Brekk tok over som fungerende leder og før det ble klart at Liv Signe Navarsete skulle overta som leder etter at Åslaug Haga gikk av.

Skal Senterpartiet overleve som parti må de vinne nye velgergrupper, mener valgforsker Hanne Marthe Narud.

- Det er jeg temmelig overbevist om at de må, det er også en utfordring for partiet å få et lite fotfeste i byene, å greie å fortelle at politikken er interessant også for de mer urbane velgerne, sier Narud til tv2nyhetene.no.