Biskop Ernst Baasland møtte i dag i skifteretten i Stavanger.  (Foto: Trond Solvang/TV 2)
Biskop Ernst Baasland møtte i dag i skifteretten i Stavanger. (Foto: Trond Solvang/TV 2)

Biskop slått konkurs

- Det blir vanskelig å tilgi min sønn, sier Stavanger-biskop Ernst Baasland.

STAVANGER/OSLO (tv2nyhetene.no): Ernst Baasland er slått konkurs i Stavanger skifterett. Stavanger-bispen har en gjeld på 16,5 millioner, mens midlene beløper seg til 9,8 millioner kroner. Også biskopens kone er slått konkurs. Hun sliter med en enorm gjeld, på flere titalls millioner kroner.

De siste to dagene har biskopen forsøkt å få til en gjeldsordning. Kreditorene har imidlertid sagt nei. Nå må Baasland kvitte seg med en leilighet i Oslo og hytta på Flekkerøy utenfor Kristiansand.

Førte familien bak lyset

Lånene er tatt opp for å hjelpe sønnen Bjarte (34) ut av et alvorlig økonomisk uføre. Han sitter trolig med en gjeld på 60 millioner kroner, ble det opplyst i retten torsdag.

- Det blir vanskelig å tilgi min sønn, sa biskopen i retten.

Baasland fortalte at han tok opp flere millioner kroner i lån som han satte inn i det han trodde var sønnens it-prosjekt i Tsjekkia. For noen uker siden fikk han beskjed om at dette trolig bare var en bløff og at sønnen rett og slett hadde spilt vekk en god del av disse millionene.

Sønnen skal ha hatt et stort spilleproblem og har ført hele familien bak lyset.

(saken fortsetter under)

Biskop Ernst Baasland møtte i dag i skifteretten i Stavanger.  (Foto: Trond Solvang/TV 2)
Biskop Ernst Baasland møtte i dag i skifteretten i Stavanger. (Foto: Trond Solvang/TV 2)

- Den fortapte sønn

Like før Baasland gikk inn i retten, møtte han pressen og svarte på hvordan det ville bli å møte sin sønn.

- Den fortapte sønn er det en kjent historie om. Det er fryktelig vanskelig å ta i mot en sønn som har bedradd moren sin. Som har bedradd andre. Egentlig skulle vi to, som er på hver vår side, være på samme side i den rettssaken mot ham. Allikevel skal jeg være far også i det, sa biskopen.

- Hvordan har du det rent følelsesmessig i dag?

- Som sagt, jeg har en indre ro som har med tro og en dyp tillit til at Gud er med også i denne situasjonen. Men uroen dreier seg om at noen har blitt skadelidende på grunn av dette. Og det er det jeg skal bruke veldig mye tid på fremover nå, sa han.

- Min sønn har skapt et krater, sa biskopen til pressen.

Se hele intervjuet med biskop Baasland øverst i saken.

Tar alt ansvar

I et intervju med Dagbladet torsdag påtar Bjarte Baasland seg all skyld for de økonomiske problemene.

- Jeg ønsker å komme med en oppfordring. Den er at konkursen legges på meg og ikke på mine foreldre. Alle lån som ble gitt, ble lånt til meg. Min mor tok opp lånene, men det var helt klart for alle at det var jeg som skulle ha pengene. Det var også klart for alle at det var jeg som skulle betale lånene tilbake, sier Bjarte Baasland fra sitt skjulested i Tsjekkias hovedstad Praha.

Under rettssaken i Stavanger torsdag sa biskopen at han ikke vil trekke seg som biskop.

- Vi får ta en ting om gangen, sa Baasland.

Sju lån

I alt sju ulike forhold gjør at Ernst Baaslands gjeld beløper seg til 16,5 millioner kroner. Det dreier seg om to private lån på til sammen 4,8 millioner kroner. Resten er lån som er tatt opp i Nordea og SR-Bank.

Les mer: Biskop ble presset til milliongjeld