Blåbærpai
Blåbærpai

Blåbærpai

Blåbærsmoothie

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå er det blåbærtid. Benytt muligheten til å fylle opp fryseren med sunne bær!
Her finner du gode oppskrifter:

Blåbærpai:

Paibunn:

Bland mel og melis i en bolle.
Smuldre inn smør, tilsett revet sitronskall og vann og arbeid raskt sammen til en ”ball”.
Deigen kan også lages i en foodprocessor.

Kjevle/klem deigen ut med fingrene i en paiform på 22- 24 cm.
Dryss ev formen med litt hvetemel.
Prikk deigen.
Sett i kjøleskapet i ca 40 min.
Fyll formen med tørre erter eller lignende før den stekes.
Det hindrer at deigen krymper under steking.
Stek i forvarmet stekeovn ved 180 oC i 15-20 min til bunnen er gyllen.
Pass på slik at den ikke blir for mye stekt.

Vaniljekrem:

Kok opp melk og fløte, splittet vaniljestang og halvparten av sukkeret.

Rør sammen eggeplommer og resten av sukkeret.
Hell den kokte melken over eggemassen under omrøring.
Ha alt tilbake i kasserollen og visp kraftig mens den varmes opp til kokepunktet.
Pass på slik at den ikke brenner seg fat i bunnen.
Avkjøl kremen ved å sette kasserollen i kaldt vann.
Rett før servering, bre kremen utover paibunnen og legg over bær.
Dryss over melis.

Tips: Vaniljekrem fra pakke kan også brukes.

Saftige blåbærmuffins:

Smelt smør.
Visp egg og sukker lyst, lett og luftig – eggedosis.
Tilsett smeltet smør og melk og sikt i hvetemel, bakepulver og vaniljesukker.
Vend i blåbær.
Fordel i muffinsformer.
Stek på midterste rille i varm stekeovn 180 oC i ca 20 min, avhengig av størrelse.

Avkjøl på rist.

Blåbærsmoothie:

Til 1-2 personer.
Hvis du bruker friske blåbær tilsett 2-3 knuste isbiter.
Har du frosne blåbær trenger du ikke bruke det.

Bland alle ingrediensene i en blender / foodprocessor og kjør til en jevn, fyldig masse.
Server straks.
Server i et høyt glass til 1, eller 2 små glass til 2.

Blåbærgodt:

En god start på dagen, eller et lite mellommåltid eller en dessert.

Legg friske blåbær lagvis i et glass med ristede havregryn og grovhakkede nøtter og yoghurt.
Ringle evt over litt honning.

Rørte blåbær:

Til pannekaker, som syltetøy eller varme på is.

Rør blåbær med litt sukker og smak ev til med litt kanel eller frø fra en vaniljestang.
Fordel i små beger og frys.

Frys også ned rensede bær uten sukker som kan brukes til smoothies gjennom vinteren eller varmes opp og serveres til is/ dessertsauser.

Se videre: