rasool2 (Foto: TV 2)
rasool2 (Foto: TV 2)

Glemt i brasiliansk fengsel

Til og med statsadvokaten trodde B-gjenglederen Shahid Rasool var begjært utlevert til Norge fra Brasil. Sannheten er at utleveringsbegjæringen aldri er sendt fra politiet i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har nå møtt Rasool på cella i fengselet i badebyen Natal, hvor han har sittet fengslet under meget kummerlige forhold i halvannet år.

Se nyhetsinnslag i videovinduet over.

Langt fra luksusliv

- Jeg burde ha hatt retten min til å svare for det jeg har gjort i Norge først og fremst, siden det er penger fra Norge det gjelder. Det har jo ikke noe å gjøre med Brasil egentlig, sier Rasool.

Det er langt fra noe luksusliv han har hatt i fengselet i Brasil.

- Det er fem-seks-sju-åtte mann på hver celle. Man får ikke lufting mer enn to-tre ganger i uka, og man får ikke nok mat. Man får heller ikke kjøpt mat, sier Rasool til TV 2.

Etter planen skulle han møtt som tiltalt i Oslo tingrett den 6. oktober i rettssaken etter den såkalte "Operasjon Nemesis", den største og mest prestisjetunge gjengaksjonen til nå i Norge, hvor B-gjengen og Rasool-familien var målet.

rasool3

Operasjon Paradis

Det var den 9. mai i fjor at politiet slo til i Norge og Brasil. Her hjemme ble aksjonen døpt Operasjon Nemesis - i Brasil kalte man det Operasjon Paradis. Flere av Shahid Rasools brødre og andre familiemedlemmer er nå tiltalt i saken. Politiet mener de har hvitvasket flere millioner kroner som stammet fra gjengkriminalitet i Norge ved blant annet å kjøpe eiendommer i Brasil.

Sahid Rasool satt allerede i varetekt i Brasil etter å ha blitt tatt med en annen persons pass da politiaksjonene begynte i Norge og i Brasil.

Utleveringsbegjæring borte

I flere måneder har Rasools advokat og statsadvokaten trodd at politiet i Oslo hadde sendt en utleveringsbegjæring til Brasil, for å få Rasool utlevert til rettssaken skulle begynne i Oslo tingrett den 6. oktober.

Nå kan TV 2 fortelle at utleveringsbegjæringen havnet i en skuff, og at den aldri er blitt sendt til Brasil. Angivelig fordi politiet i Oslo har fått "signaler" om at den uansett ikke ville blitt imøtekommet, fordi man har begynt en rettssak i Brasil, hvor Rasool er tiltalt for de samme forholdene som han er tiltalt i Norge.

Også statsadvokat Kristian Nicolaisen, som er aktor i saken som starter 6. oktober, ble overrasket da han hørte at den aldri var blitt sendt.

- Jeg trodde utleveringsbegjæringen var sendt, men jeg var hele tiden klar over at den ikke ville etterfulgt om den hadde blitt sendt, for de har gitt uttrykk for at de må ha ham til stede i Brasil, når de nå skal gjennomføre straffesaken mot ham der borte, sier Nicolaisen.

Statsadvokat Kristian Nicolaisen

Sjokkert

Advokat Marius Dietrichson bistår Shahid Rasool. Han ble sjokkert over opplysningen.

- Den la jeg til grunn var sendt før sommeren. Jeg er kjent med at politiet i Oslo er uenig med statsadvokatens uttrykte ønske om å få Rasool hjem raskt til hovedforhandlingen i oktober. Hvis det er slik at den uenigheten er kommet til uttrykk ved at politiet trenerer dette ved helt å unnlate å sende utleveringsbegjæringen til Brasil, så er jeg litt forskrekket, sier han.

Fornøyd med seg selv

TV 2s krimekspert Johnny Brenna mener forklaringen på hvorfor han ikke er begjært utlevert, kan være enkel:

- Jeg tror politiet er fornøyd med at den antatte lederen befinner seg langt vekke fra Oslo. Jeg tror de også er veldig fornøyd med at han får lov til å sone eller sitte der nede, som er selvfølgelig enn helt annen straff enn det man får i Norge, sier han.

Nå vil trolig Rasool måtte sitte lenge i Brasil. Rettssaken kan ta lang tid, og etter det TV 2 får opplyst kan han risikere mange års fengsel om han blir dømt - i et brasiliansk fengsel.

- Det beste hadde vært om jeg slapp å svare for ting her, og at jeg får svare for det i Norge, i og med at det er der saken min hører hjemme, sier Rasool.