musse_hege_red
musse_hege_red

- Boka er blank løgn!

Lederen i Somalisk Nettverk, Bashe Musse, kaller den nylig utgitte boka "Se oss!" for blank løgn og avviser flere av beskyldningene som rettes mot det somaliske miljøet i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette fikk informasjonsleder i Human Rights Service, Hege Storhaug, til å tenne på alle plugger under kveldens Tabloid.

- Jeg har jobbet i dette feltet i 16 år og har hørt veldig mange vanvittige historier når det gjelder overgrep mot barn og kvinner, men jeg ble satt ut av å lese denne boka...Dette er et rystende dokument over norsk samtid 2008. Det er nesten ikke til å tro, sa Storhaug under debatten.

Tidligere i høst kom boka "Se oss!" skrevet av den norsk-somaliske kvinnen Amal Aden. Hun har bodd i Norge i over ti år, men har valgt å gi ut boka under pseudonym av frykt for reaksjoner fra det somaliske miljøet. I boka går hun hardt ut mot sitt eget miljø. Hun trekker blant annet inn trygdemisbruk, rusproblematikk og familievold i sin beskrivelse av det somaliske miljøet i Oslo.

-Blank løgn

Bashe Musse avviste mye av bokens innhold og kalte den for "blank løgn".

- Ingen somaliske foreldre ønsker å skade sine barn, sa han og fortsatte.

- Det finnes omskjæring og andre utfordringer blant innvandrere og somaliere og vi må tenke på hvordan vi kan løse dette. Vi har et ansvar i det somaliske miljøet, akkurat som det norske samfunn har. Men boka er blank løgn og jeg tviler også på om den er skrevet av en somalisk jente, sa Mussa.

Hege Storhaug sa selv at hun senest i dag hadde snakket med den anonyme forfatteren og reagerte kraftig på Mussas utspill.

- Dette er veldig trist, Mussa. Du som skal jobbe med integrering blant somaliere... Du må være så vennlig å ikke trekke i tvil om Aden er en norsk-somalisk ung mor.

Tar høyere utdanning

I Vinje kommune i Telemark har det bodd somaliere i over tyve år. Samtlige av bygdas 40 somaliske innbyggere er i jobb eller tar høyere utdanning.

- Somalisk ungdom her i Vinje søker gjennomsnittlig til et høyere utdanningsnivå enn de innfødte, sier ordfører i kommunen, Arne Vinje, SV.

Han mener at deres erfaringer viser at somaliere ikke er vanskeligere å integrere enn andre grupper.

- Mitt inntrykk er at de somalierne som har kommet hit, ønsker å bli en del av lokalsamfunnet og tilpasser seg de normer og regler som er her. De vet at dersom de skal opp og frem her i verden, så må man jobbe.

På spørsmål fra programleder Trude Teige om kommunen vil vurdere å ta i mot flere somaliere, var ordføreren positiv.

- Vi kommer til å oppsummere erfaringene våre og er åpne for å ta i mot flere, så sant vi har boliger til dem.

Se Vinje-ordføreren fortelle om suksess-oppskriften i videovinduet:

Kveldens panel bestod av Hege Storhaug, Arne Vinje, Bashe Musse, og forsker Katrine Fangen.