TouretteRuben
TouretteRuben

-Kona må tåle utskjelling

Etter at Ruben Klipper og kona var på God morgen Norge idag vil mange ha hans foredrag "Et anderledes liv".

Ruben Klipper ser ut og oppfører seg som en vanlig 22-åring. Men han har levd et veldig uvanlig liv. Allerede som seksåring fikk han diagnosene ADHD og Tourettes syndrom. Nå reiser han og kona Christine Klipper rundt og prater til ungdom om mobbing og hvordan det er å leve med Tourettes og ADHD.

På nettpraten i fikk de mange nye invitasjoner fra hele landet. Interesserte kan finne mer informasjon her: Rubens hjemmeside

Ingen impulskontroll

På det verste slet han med 15-20 såkalte tics på en gang, noe som gjorde ham til et lett offer for mobberne. Det begynte med blunking og øynerulling, men utviklet seg ettervhert til rare lyder, stygge ord og utkontrollerte armbevegelser.

"Måtte" ta piruetter i korpset

I ettertid kan Ruben Klipper humre over en del tragikomiske episoder, som den måten han gikk i trapper på.

-Det var to trinn opp og et tilbake. Det tok ganske mye tid bare å gå opp en trapp, sier han ironisk.

Litt upraktisk var det også da Ruben begynte i korps. Han følte at han måtte ta en piruett for hvert tredje skritt. At han fikk utdelt tverrfløyte, gjorde det direkte farlig for de andre i korpset som kunne bli feid ned i piruetten.

-Jeg husker jeg var veldig stolt da jeg klarte å begrense piruetten til en halv runde og fortsette rett fram, forteller han.

Prøvde amfetamin

Mobbingen og den etterhvert sviktende selvfølelsen førte ham inn i depresjoner og angst. Han fikset verken skole eller jobb, fordi han var så ukonsentrert. En periode søkte han tilflukt i alkohol og amfetamin. Der fant han en ro, men han visste hele tiden at den var kunstig.

Gift og lykkelig

Idag er Ruben nygift med Christine Klipper, rusfri og lykkelig. Han har lært seg å fortrenge og utsette utbruddene når han er i sosiale sammenhenger. Men når han kommer hjem, da må det ut. Christine har vendt seg til både utskjelling og rare lyder.

-Jeg bare ler, hva annet kan jeg gjøre? Jeg vet jo at han ikke mener noe med det. Det er bare sykdommen hans, sier Christine, som forteller at hun aldri har følt seg så trygg og elsket før.

Les hva Ruben og Christine Klipper svarte på nettmøte.