Robert Hedin  (Foto: Melsungen Bundesliga Handball)
Robert Hedin (Foto: Melsungen Bundesliga Handball)

NHF på svenskejakt

Robert Hedin bekrefter at han er blitt forespurt om den ledige landslagstrenerjobben.

Norges Håndballforbund har lett med lys og lykte i hele sommer for å finne mannen som skal erstatte Gunnar Pettersen som landslagssjef.

Det har i lang tid vært kjent at trenerlegenden Zvonimir «Noka» Serdarusic står høyt på ønskelisten.

Åpner for Norge
Den 58 år gamle bosnieren er ledig på trenermarkedet etter at han trakk seg fra jobben i toppklubben Kiel etter uenigheter med manager Uwe Schwenker.

Nå åpner han også for Norge.

- Det kan bli en klubb, og det kan bli et landslag. Og blir det et landslag, da blir det Norge, sier Serdarusic til VG.

Men han falt på et svaberg og slo seg kraftig i sommer og har vært sengeliggende i en måned. Hvis ikke helsetilstanden hans bedrer seg, kan det være en grunn til at NHF ikke tør satse på førstevalget sitt.

Serdarusic  (Foto: SCANPIX/REUTERS/Christian Charisius)
Serdarusic (Foto: SCANPIX/REUTERS/Christian Charisius)

Ser mot Sverige
Men norsk håndball har alltid sett opp til våre venner i øst. Den svenske håndballfilosofien ligger tett opp til den norske og har vist seg å være suksess på klubbnivå.

Førstevalgene Kent-Harry Andersson, Staffan Olsson, Ola Lindgren og Magnus Andersson er alle ute av bildet.

De er ikke de eneste svenske trenerne med suksess.

Robert Hedin er på mange måter den glemte helten fra Sveriges glansdager på 1980- og 90-tallet. Storskytteren har i skyggen av sine mer berømte lagkamerater hatt stor suksess som trener med små ressurser i Melsungen.

42-åringen spilte for Stavanger en kort periode. Han har trent sveitsiske St. Gallen, TuS-N-Lübbecke og Ystad før han overtok Melsungen.

Bekrefter kontakt med NHF
Mye tyder på at Hedin er alternativet dersom man ikke går for Serdarusic.

- Jeg har i hvert fall snakket med dem denne uken, bekrefter han overfor TV 2 Sporten.

- Det er klart det ville være interessant. Det er noe spesielt med landslag, og Norge har et interessant lag, fortsetter han.

Han regner med at det ikke blir noe problem å bli løst fra kontrakten med Melsungen. I verste fall vil han kombinere jobben.

- Men å kombinere blir i så fall bare aktuelt å gjøre ut denne sesongen, sier Hedin.

- Fantastisk utfordring
En annen som kan være aktuell er Claes Hellgren.

Målvaktslegenden er mye brukt til foredrag og trenerkurs av NHF. Han har vært landslagstrener for Sveriges damer, pluss at han prøvde å bygge opp håndball i USA.

For tiden livnærer han seg av å holde foredrag og å være ekspertkommentator for TV4.

Han kunne veldig gjerne tenkt seg jobben dersom det ikke skulle gå i boks med Serdarusic.

- Det ville vært en fantastisk utfordring for meg, men jeg har ikke hørt noe fra dem. Norge har et veldig interessant lag, sier Hellgren.

- Kontakt i juni
Norgesvennen Ivica Rimanic være et alternativ dersom NHF holder seg til en som kan gi Steinar Ege & co. impulser fra balkansk håndball.

Da den tidligere Byåsen-, Fyllingen- og Nordstrand-treneren signerte for rumenske Oltchim Valcea fikk han med en klausul i kontrakten sin om at han kan gå dersom en landslagsjobb dukker opp.

Rimanic  (Foto: Morten F. Hom / SCANPIX)
Rimanic (Foto: Morten F. Hom / SCANPIX)

- Jeg hadde litt kontakt med dem i juni. Da sa de at de skulle ha en avgjørelse i september. Jeg sa jeg ikke kunne vente, derfor tok jeg denne jobben. Det er en lukrativ jobb, men jeg har en klausul om at jeg kan gå dersom det dukker opp en interessant jobb og å trene landslaget har vært mitt største ønske, sier han til TV 2 Sporten.

Trakk seg etter fylleanklager
Ulf Schefvert er for tiden landslagstrener for Sveriges kvinner, i tillegg til at han trener et av Danmarks beste herrelag GOG.

GOG-ledelsen har gitt beskjed om at de ikke lenger ønsker noen dobbeltrolle. Men Schefvert kommer uansett til å lede Sverige i EM i Makedonia i desember. Det blir trolig for sent for NHF.

Gunnar Blombäck hadde stor suksess med Viking på 1990-tallet. Dro hjem til Sverige og bygget Skövde opp til å bli en av Sveriges ledende klubber.

Han var også U-landslagstrener for Sverige frem til han trakk seg i august. Blombäck ble anklaget av flere spillere for å ha møtt beruset på trening under EM i Romania i sommer. Han nektet for anklagene, men sa opp jobben.

Også danske Erik Veje Rasmussen er et interessant navn.

Den tidligere storspilleren gjorde suksess som trener i Flensburg-Handewitt, men valgte å flytte hjem til Danmark. Der har suksessen fortsatt i Århus.

Schefvert  (Foto: SCANPIX/AFP PHOTO RONNY HARTMANN)
Schefvert (Foto: SCANPIX/AFP PHOTO RONNY HARTMANN)