Anbjorg S Haatun 680x383
Anbjorg S Haatun 680x383

NRK-kjendis invalidisert

Tidligere «Puls»-programleder Annbjørg Sætre Håtun lå i tre år pleietrengende hjemme hos sine foreldre uten krefter til å gjøre noe som helst.

- Jeg var fryktelig redd for ikke å bli bedre. Min store frykt var å være sånn resten av livet. At jeg nå er i bedre form er først og fremst et resultat av egen innsats, forteller Annbjørn Sætre Håtun (35) til VG.

GIFT: Ektemannen Jono El Grande har vært en viktig støtte for Anbjørg Sætre Håtun.
GIFT: Ektemannen Jono El Grande har vært en viktig støtte for Anbjørg Sætre Håtun.
NRK-programlederen ble i tre perioder pleiet hjemme hos sine foreldre. Hun klarte da ikke å gå på toalettet, spise eller vaske seg uten hjelp.

Utmattet

- Siden jeg kun hadde krefter nok til å hviske måtte jeg ringe mor for å få et glass vann. Så jeg brukte mobilen. Jeg klarte ikke høye lyder. Jeg måtte si til folk «vær så snill og snakk rolig, eller så klarer jeg ikke å følge med på samtalen». Bare det å dusje var slitsomt. På mitt verste klarte jeg bare å dusje og vaske håret hver andre uke - som regel med hjelp. Jeg kunne bruke syv minutter på å gå rundt i mor og fars hus, sier NRK-kjendisen til VG.

Sætre Håtun er gift med Ari Behn-venn Jono El Grande (35).

Sluttet i NRK

I begynnelsen av oktober kommer hennes bok «Livslyst», som handler om å takle livet i møte med alvorlig sykdom, kriser eller tap av noen man er glad i.

Annbjørg Sætre Håtun håper å komme tilbake på TV. Men hun har sluttet i NRK, blitt frilanser og startet eget firma.

Hun oppdaget at noe var galt i 2002, da hun fant ut at en flekk på kjolen skyldtes lysebrun veske som kom fra et av hennes bryst. Først fikk hun beskjed om at det hele var ufarlig, men lille julaften 2004 fikk hun beskjed om at hun hadde brystkreft. Legene fjernet en kul fra brystet.

Sykdomsfri

Sætre Håtun ble erklært sykdomsfri for tre år siden, men den stressende utredningen ga alvorlige senvirkninger. Hun fikk en langvarig og utmattende post-cancer-fatigue, som brystkreft-pasienter kan være spesielt utsatt for.

For to år siden fikk hun hjelp av lege og forsker Vegard Bruun-Wyller på Rikshospitalet. Han har doktorgrad i MRE og bruker betablokkere som behandlingsmetode.

NRK-programlederen sier til VG at støtten fra ektemannen Jono El Grande har vært svært viktig.

- Jon var alt. Han har alltid vært ved min side og delt sorgen og fortvilelsen. I flere år, da jeg var så syk at jeg ikek kunen stelle meg selv, tok han vare på meg, sier hun til avisen.

Les flere kjendisnyheter her