Medisinering av barn. (Foto: TV 2)
Medisinering av barn. (Foto: TV 2)

- Gambler med barns helse

Helsemyndighetene gambler med barns helse, sier spesialist.

Det sier spesialist i barnemedisin og president i Europeisk forening for barn og medisin.

For det finnes ikke medisin utviklet for barna våre - likevel ser vi en økning i bruk av medisin til barn. 59 barn under 9 år går på tunge antidepressiva som er laget for voksne.

Mange norske barn er rammet av alvorlige bivirkninger etter bruk av medisiner. Medisiner solgt over disk, gitt på resept eller på norske sykehus.

Tyngre medisinering

For det finnes ikke medisin beregnet på barn. De får voksenmedisin justert i mindre doser. Men barn er ikke små voksne og vi vet for lite om hvordan medisinen faktisk virker.

- Vi tillater i hvert fall en større form for gambling når det gjelder barns helse i forhold til voksne. Det er nå helt klart, sier Betty Kalikstad, spesialist i barnemedisin.

Kalikstad er en av Norges fremste eksperter på medisin til barn. Hun misliker den risikoen vi må utsette barna våre for. Både når det gjelder tyngre medisinering av de svakeste og såkalt hverdagsmedisin.

Med for eksempel bruk av Paracetamol i feil dose kan dette påvirke barnets organsystemer og spesielt lever når det blir gitt altfor høye doser i forhold til hva barnet kan takle.

Betty Kalikstad er president i Europeiske forening for barn og medisin. Foreningen ser en skremmende holdningsendring i Norge. Vi medisinerer barna våre oftere enn før. Blant annet går 59 barn under 9 år på sentralstimulerende medisin til behandling av depresjon. Dette bekymrer foreningen.

- Spesielt med tanke på langtidsutsikter i forhold til barnet som er under utvikling fremdeles med tanke på utvikling av psykoser, schizofreni og andre lidelser.

Bruker mer på viltbestanden

Medisiner er i utgangspunktet laget for voksne. Når disse medisinen skal godkjennes hos legemiddelverket er det spesielle hensyn som må tas.

- Man har i lang tid kanskje betraktet små barn som voksne, og det er de ikke, sier avdelingsdirektør i Statens legemiddelverk, Hans Halse.

Bare i fjor ble det skrevet ut 260 000 resepter til barn. Over 120 000 antibiotikakurer og f.eks. flere tusen beroligende medisiner.

Det omsettes også reseptfrie legemidler som Paracet og nesespray beregnet for barn for ca. 58 millioner kroner årlig. Men Halse tror ikke foreldre feildoserer.

Hvor mange barn som får reaksjoner etter medisinbruk vet man ikke, for bivirkningsrapporteringen er mangelfull.

I 2005 kom en stortingsmelding som skulle sørge for et kompetansenettverk innen 2009. Nå i siste liten har departementet bevilget to millioner kroner og en halv stilling til prosjektet.

- De prioriterer ikke forskning til medikamentell behandling av barn i Norge. Det bevilges mer midler til viltbestanden i Norge enn å sikre barn god fremtidig helse, sier Kalikstad.