MS Nord Norge tas ut av trafikk, og vil om tre uker bli erstattet av
MS Nord Norge tas ut av trafikk, og vil om tre uker bli erstattet av "veteranskipet" MS Nordstjernen. (Foto: Fjeldstad, Knut/SCANPIX)

- Taper 200 millioner

Hurtigruten mener de går konkurs om ikke regjeringen blar opp mer penger.

Selskapet hevder de taper over 200 millioner kroner på sin nåværende avtale med Staten. 250 millioner kroner i statlig bidrag er altfor lite til å gi lønnsom drift med økt rente og dyrere drivstoff.

Hurtigruten mener rammebetingelsene er endret og vil ha ekstraordinære reguleringer av statens bidrag. Også fylkespolitikere i Nord har bedt om at avtalen blir reforhandlet for å hindre at Hurtigruten går konkurs.

Les mer: Nord-Norge i bøyene

Forpliktet i Soria Moria

I Soria Moria forplikter regjeringen seg til at dagens seilingsmønster for Hurtigruten skal bestå med daglige anløp langs hele kysten - hele året.

Torsdag hadde Hurtigruten et møte i Bergen med samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) for å diskutere den økonomiske vanskelige situasjonen.

- Må ta grep

- Det var ikke noe krisemøte, men et møte som jeg har invitert til for å bli informert om situasjonen. Jeg har fra Staten sin side sagt at vi ønsker å bidra konstruktivt i en tett dialog framover for å se hva vi kan gjøre med avtalen, men at vi selvsagt har forventninger til at Hurtigruten tar egne grep, sier Navarsete til TV 2 Nyhetskanalen.

261509

- Trenger bidrag

- På ett punkt trenger vi et bidrag fra staten, og det er når det gjelder avtalen med å selge Hurtigruten langs norskekysten. Det sa Navarsete at hun skulle se på med positive øyne så jeg er veldig optimistisk, sier administrerende direktør i Hurtigruten ASA, Olav Fjell, til Nyhetskanalen.

Selskapet har en gjeld på rundt fire milliarder kroner.

- Selvpåført gjeldsbyrde

- Den store gjeldsbyrden er selvpåført. Veldig stort investeringsprogram og renteøkning etterpå. Vi har satt i gang et stort salgsprogram for å få inn penger så vi kan betale ned gjelda, sier Fjell.

Tirsdag ble det klart at Hurtigruten ASA tar MS Nord-Norge ut av drift, og erstatter det elleve år gamle skipet med veteranen MS Nordstjernen. Rederiet har forsøkt å selge Nord-Norge, men har så langt ikke lyktes.

Hurtigruten anløper i dag 34 havner.