torstein dahle_680 (Foto: SCANPIX)
torstein dahle_680 (Foto: SCANPIX)

Stortingspensjonister anmeldt

Torstein Dahle troppet mandag opp med en anmeldelse hos Økokrim.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lederen for partiet Rødt, Torstein Dahle, anmeldte de tidligere stortingspolitikerne for mulig bedrageri. Stortingspensjonistene skal ifølge Riksrevisjonen ha mottatt for mye i pensjon.

Mulig bedrageri

I Riksrevisjonens rapport ble seks ekspolitikere nevnt med navn. Dahle ber nå Økokrim om å etterforske alle som kan ha mottatt uberettiget pensjon.

- Vi har bedt Økokrim om å se på alle de som har pensjon etter disse bestemmelsene, sier Torstein Dahle til TV 2 Nyhetskanalen.

Se listen over de 45 som har mottatt stortingspensjon etter 75-årsregelen her: DISSE SKAL GRANSKES

Strafferamme på to år

Anmeldelsen omfatter tre paragrafer i straffeloven. To av dem gjelder ifølge Dahle at man bevisst har lurt til seg pensjon man ikke har rett på, og den siste omfatter det Dahle selv omtaler som «grov uaktsomhet».

- En gjelder at man har handlet i god tro i og for seg, men ikke har gjort det man burde gjøre, altså såkalt grov uaktsomhet. Det er nok kanskje den som i en god del tilfeller her kan bli mest aktuell. Den har en strafferamme på to års fengsel, sier Dahle.

Ingen tillit til Stortinget

Torstein Dahle mener det er naturlig at han anmelder saken, da han er leder for et parti som står i opposisjon til alle partiene på Stortinget.

- Vi har ikke tillit til at Stortingets egne prosesser vil takle denne saken på en skikkelig måte. Det er bukken og havresekken, og vi har ikke tillit til at den vil likebehandle stortingsrepresentanter med folk flest, sier Dahle.

- Har Stortinget forsømt seg?

- Ja, i høyeste grad. Stortinget har et ansvar, sier Dahle, men understreker at det er den enkelte stortingsrepresentant som står med det strafferettslige ansvaret.