misspresident (Foto: AP,Reuters/SCANPIX)
misspresident (Foto: AP,Reuters/SCANPIX)

En kjempemiss?

Valget av Sarah Palin som visepresidentkandidat vekker undring.

For mange kom hun fra intet. Valget av Sarah Palin som republikanernes visepresidentkandidat vekker forundring fra mange hold. Fembarnsmoren og den tidligere deltakeren i miss Alaska virker å være et merkelig valg både hos kommentatorer og blant folk flest.

- Dette var virkelig en overraskelse. Skulle nesten tro de hadde kastet terninger, sa Michael Tanner fra Cato Institute i en TV-intervju.

- Jeg trodde virkelig han skulle velge Mitt Romney. Dette valget kan enten ødelegge eller redde McCain. Det blir et sjansespill, sier Brent Wasik fra Michigan.

Palin var den første kvinnelige guvernøren og den yngste i Alaskas historie. Hun er regnet som en av de mest populære guvernørene i landet og har 80-90 prosent oppslutning på meningsmålingene.

LES OGSÅ: - Hun er det landet trenger

Taktisk valg?

Tim Pawlenty og Mitt Romney var av de aller fleste sett på som de største favorittene. Nå spekuleres det heftig om valget av en kvinnelig visepresidentkandidat er et forsøk på å vinne de demokratiske stemmene som Hillary Clinton hadde i nominasjonsprosessen.

- Jeg synes det virker veldig gjennomtenkt av McCain og republikanerne. Jeg tror det er sterke tilhengere av Hillary Clinton som ikke nødvendigvis vil støtte Barack Obama. Kanskje McCain vinner disse stemmene, sier Shawnita Neelt fra Mephis, Tennessee.

John McCain valgte Sarah Palin som sin visepresidentkandidat.
  Fredag var første gang de ble sett sammen. (Foto: Kiichiro Sato/AP)
John McCain valgte Sarah Palin som sin visepresidentkandidat. Fredag var første gang de ble sett sammen. (Foto: Kiichiro Sato/AP)

- Like god som gutta

Også California-guvernør Arnold Schwarzenegger mener valget av en kvinne kan være et viktig trekk av McCain.

- Dette er flott for kvinnene. Jeg synes dette er spektakulært fordi jeg tror kvinner kan gjøre en like god jobb, om ikke bedre enn det gutta klarer, sier California-guvernør Arnold Schwarzenegger.

Rivalen selv, Barack Obama, er diplomatisk i sin kommentar til McCains valg.

- Jeg har aldri møtt henne tidligere. Hun virker å være en flott person med en spennende historie. Hun vil sikkert kunne hjelpe republikanerne fremover, sier Barack Obama.

Les også: - Gavepakke til demokratene?

- Rettet mot frusterte demokrater

Seniorforsker ved institutt for forsvarsstudier, Svein Melbye sier til TV 2 Nyhetskanalen at han tror McCains valg er rettet mot de frustrerte demokrater som støtter Hillary Clinton.

- Dette dreier seg om eldre, hvite velgere med lavere inntekt. De er ofte verdikonservative og mange finnes i «vippestater» som for eksempel Pennsylvania, Ohio og Florida.

Melbye mener også at valget er gjort i et forsøk på å samle det republikanske partiet. McCain har blitt beskyldt for å ikke være konservativ nok. Sarah Palin regnes for å være svært konservativ.

SKEPTISK: Seniorforsker Sverre Melbye mener valget av Sarah
  Palin som visepresidentkandidat er et sjansespill. (Foto: TV 2)
SKEPTISK: Seniorforsker Sverre Melbye mener valget av Sarah Palin som visepresidentkandidat er et sjansespill. (Foto: TV 2)

Melbye understreker også at John McCain er en reformpolitiker. Palin har vist stort pågangsmot ved å kjempe mot korrupsjon og byråkrati i Alaska.

- Dette kan være et taktisk spill for å få oppmerksomheten bort fra Barack Obamas tale torsdag, sier Melbye som også er overrasket over valget av den nye visepresidentkandidaten.

- McCain undergraver argumentasjonen

- Hun mangler jo totalt rikspolitisk erfaring og hun kan lite om utenrikspolitikk. Veldig mye av McCains skyts mot Obama går nettopp ut på at han mangler utenrikspolitisk tyngde, er for fersk og at det reises tvil rundt hans lederegenskaper. Han har på mange måter undergravet argumentasjonen mot Obama, forklarer Melbye.

- De fleste stiller seg nok tvilende til hvor klokt dette var, men hun må ikke undervurderes. Dette er åpenbart et politisk talent som er uredd og modig. Vi skal ikke utelukke helt at dette kan ha vært et smart trekk og at vi kan få en overraskelse, sier seniorforkeren

- Høyt spill

Likevel, Melbye mener det er gambling å satse på en så urutinert person.

- Dette er et høyt spill. Det kan også gå helt galt, mener Melbye.

Les siste nytt om valgkampen i USA:

Visepresident for McCain
Gråt og gåsehud - Se Obamas legendariske tale her
- Obama er overvurdert
Gikk i strupen på McCain

Tror du valget av Sarah Palin styrker John McCains sjanser til å vinne Det hvite hus? Si din mening nederst i artikkelen.