Kjell Magne Bondevik, Magnus Stangeland, Hallgrim Berg, Thorbjørn Berntsen, Anders Talleraas og Erik Dalheim. (Foto: Scanpix)
Kjell Magne Bondevik, Magnus Stangeland, Hallgrim Berg, Thorbjørn Berntsen, Anders Talleraas og Erik Dalheim. (Foto: Scanpix)

Fikk for mye pensjon

Kjell Magne Bondevik og fem andre tidligere stortingsrepresentanter beskyldes for å ha jukset til seg seks millioner kroner ekstra i pensjon fra stortinget.

Riksrevisjonen har avdekket uregelmessige pensjonsutbetalinger til seks tidligere stortingsrepresentanter. Blant disse finner vi profilerte politikere som:

  • Tidligere statsminister, utenriksminister og undervisningsminister Kjell Magne Bondevik fra Kristelig Folkeparti

  • Tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen fra Arbeiderpartiet.

  • Mangeårig stortingsrepresentant for Senterpartiet, Magnus Stangeland.

  • Hallgrim Berg fra Høyre.

  • Tidligere parlamentarisk leder for Høyre, Anders Talleraas.

  • Finanspolitiker Erik Dalheim fra Arbeiderpartiet.

Til sammen skal de ha mottatt over seks millioner kroner for mye i pensjon.

Benekter juks
TV 2 har i dag vært i kontakt med flere av de navngitte politikerne om pensjonsjukset. Ikke alle kjenner seg igjen i det Riksrevisjonen skisserer.

- Jeg har alt mitt på det tørre, og er sikker på at jeg er på trygg grunn i forhold til reglene som gjelder, sier Høyres Hallgrim Berg.

Han sier videre at han vil ta kontakt med Stortingets pensjonsstyre, for hvis han står på en slik liste bør han ikke stå der.

Se video i videovinduet over.

Høyres Talleraas sier han ikke vil kommentere sin pensjon, og mener det er en sak mellom han og skattemyndighetene.

- Men jeg mener jeg ikke har gjort noe galt, sier Talleraas.

- Dersom jeg mot formodning skulle ha gjort det, så må jeg selvsagt rette opp i dette.

Synes du stortingspolitikere fortjener ekstra pensjon?

Du kan si din mening under artikkelen.

Erik Dalheim har tidligere sittet i Stortingets pensjonsstyre som har ansvaret for stortingspensjonene. Han kjenner seg ikke igjen i Riksrevisjonens påstand.

- Jeg vil bli veldig overrasket om jeg er på denne lista. Men hvis jeg er det må det bero på en misforståelse, sier Dalheim til TV 2.

Kjell Magne Bondevik innrømmer overfor Dagsavisen at han har mottatt for mye i pensjonsutbetalinger. Det skal ha skjedd i første halvdel av 2006, men Bondevik sier han har betalt tilbake dette beløpet.

Førtidspensjon
Reglene for pensjon på Stortinget er at 12 års tjeneste på Tinget gir rett til full pensjon. I dag ligger denne på 431.640 kroner. Tidligere politikere kan ta ut denne pensjonen fra de fyller 65 år.

Men det er mulig å ta ut pensjonen tidligere. Dersom farstid på Stortinget kombinert med egen alder overskrider 75 år, kan man ta ut pensjonen før man fyller 65. Det betyr at en politiker med fem stortingsperioder kan heve pensjon allerede ved fylte 55 år.

Dersom man gjør dette er regelen at man ikke kan ha fast lønn, eller tjene mer enn det beløpet man får utbetalt i pensjon.

- Enkle å forstå
Sigbjørn Johnsen (Ap) ledet utvalget som la fram forslaget for å reformere hele det norske pensjonssystemet. Han sitter også med ansvaret for å gjennomgå pensjonstjenestene til Stortinget for presidentskapet. Han mener reglene er enkle å forstå.

- Det er ingen grunn til å misforstå disse reglene. De er oversiktlige når det gjelder tilleggsinntekter, sier den erfarne finanspolitikeren til TV 2.

Vil rydde opp
De seks tidligere stortingsrepresentantene som altså har juksa til seg nesten seks millioner kroner ble oppdaget i en stikk-kontroll. Dermed kan det dreie seg om enda flere som har fått utbetalt for mye.

- Vi må rydde opp i de sakene som er. Hvem har fått for mye, og hvor mye har de fått? Deretter må det sikres at dette ikke skjer i fremtiden, sier Marianne Aasen Agdestein i Stortingets pensjonsstyre.

Til nå har innrapporteringen i stortingsrepresentantenes pensjonsordning vært basert på tillit. Nå mener Marianne Aasen Agdestein i Stortingets pensjonsstyre at det bør innføres langt strengere kontroll.

- Bør betale tilbake
Med dagens stortingslønn er pensjonen til en stortingsrepresentant nå på over 430 000 kroner fra fylte 65 år. Men representanter kan få utbetalt pensjonen tidligere, dersom de har sittet lenge på Stortinget og visse vilkår er oppfylt.

Hovedkravet er at man ikke kan tjene mer enn det pensjonen utgjør, slik altså de seks representantene har gjort.

- Det er ikke bra at man mottar for mye pensjon, og da bør man betale tilbake slik jeg ser det. Det gjelder både stortingsrepresentanter og alle andre i dette landet, sier Agdestein.

260261

Les mer om de seks mistenkte pensjonsjukserne her:

Thorbjørn Berntsen, Arbeiderpartiet, er tidligere miljøvernminister og profilert AP-topp. Berntsen var miljøminister i 1990 og 1997. Også kjent som arbeidsmiljølovens far

Erik Dalheim, Arbeiderpartiet. Har vært Aps finanspolitiker gjennom mange år. Har også sittet i Stortingets pensjonstyre, som har ansvar for stortingspensjoner og etterlønn til tidligere representanter.

Magnus Stangeland fra Senterpartiet. Han var også president i Redningsselskapet i seks år frem til 6. desember 2005, da han gikk av etter en turbulent periode i selskapet. Tidligere har han vært med å starte selskapet District Offshore (DOF), samt vært administrerende direktør og styremedlem. Stangeland er også styreformann i Bergen Group ASA.

Hallgrim Berg fra Høyre er musiker og samfunnsdebatant. Han satt på Stortinget fra 1982 til 2001, delvis som vararepresentant. Store deler av perioden var han medlem i Kirke - og undervisningskomitéen. I dag er han leder i Ål og Torpo Mållag. I februar 2007 lanserte han boken Amerikabrevet: Europa i fare. Advarer mot muslimsk flertall i Europa. Skapte mye debatt.

Kjell Magne Bondevik fra KrF. Tidligere statsminister, utenriksminister og undervisningsminister.

Anders Talleraas, tidligere parlamentarisk leder for Høyre. Var innvalgt på stortinget i 20 år fra 1977 til 1997. Anders Talleraas gikk av som styreleder i Avinor i 2006.