Ingen liker sutrete barn. Men sutring og trass kan gi et barn stor makt i en familie. Slik var det også i familien Thor/Nordberg fra Oslo. De kan du møte i TV 2-serien "I de beste familier" og i God morgen Norge på mandag.

fam-Nordberg-3_631476n (Foto: TV 2)

Fem feller for foreldre

Barnepsykolog Knut Halfdan Svendsen er en av de to faste psykologene i tv-serien som kommer familiene til unnsetning. Han hevder at det er fem feller mange foreldre går i når de skal takle sutring og trass hos småbarn.

1. Forhandlingsfella: man forhandler seg bort fra den grensa man hadde tenkt å sette, fordi det er så slitsomt å holde ut trass og sutring.

2. Forelesningsfella: det blir for mye prat, og barnet vender seg til endeløse samtaler utenat det skjer noe.

3. Forsterkningsfella: man gir sutringa mye oppmerksomhet for å få den bort. Men resultatet blir mer sutring.

4. Forbannafella: man roper og blir så sint at barnet blir stresset, lei seg og kan trenge trøst i stedet for å samarbeide.

5. Følelsesfella: fokuset flyttes fra oppgaven til foredrenes følelser. " -Vær snill med mamma nå slik at hun blir glad igjen."

Legg lista høyt

-Det mest effektive er å overhøre sutringen, hevder Svendsen.

lilleknut_630987p

Men når barnet snakker med vanlig stemme, bør foreldrene lytte og svare. For den oppførselen som får oppmerksomhet, får man nemlig mer av. En tommelfingerregel er å gi barn fem oppmuntringer for hver negative tilbakemelding .

-Det kan være vanskelig, fordi vi instinktivt reagerer på det negative. Men jobb med deg selv og legg lista høyt, så får du resultater, sier barnepsykologen.

Barnepsykolog Knut Halfdan Svendsen stilte til nettprat i dag. Les spørsmål og svar under.