Lundteigen3 (Foto: TV 2)
Lundteigen3 (Foto: TV 2)

Krever veipenger nå

Senterpartiet krever at regjeringen blar opp til vedlikehold av veiene i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken samles regjeringen for å legge brikkene i neste års statsbudsjett. Nå skjerpes kravene fra partiene.

Må oppfylle løfter
Ved Sandsvær i Buskerud får fire kilometer fylkesvei nytt dekke i år. Men behovet er uendelig mye større. Forfallet øker raskere enn antatt. Samtidig har prisen på bygging og vedlikehold skutt i været langt raskere enn hva regjeringen la opp til i sine planer.

- Nasjonal transportplan må i første omgang oppfylles, inklusiv de prisstigningsøkningene som har vært tidligere. Vi snakker altså om veldig store beløp, sier Senterpartiets Per Olaf Lundteigen til tv2nyhetene.no.

Regjeringen ligger nesten to milliarder kroner etter sine egne løfter om bevilgninger. I tillegg har prisene på vedlikehold økt tre ganger så mye som den generelle prisstigningen.

Lundteigen2 (Foto: TV 2)
Klare krav
Som finanspolitisk talsmann i Senterpartiet har Lundteigen med seg klare krav til regjeringens avsluttende budsjettkonferanse denne uken.

- Det blir en kraftsamling på opprusting av veier, jernbane, skoler og kirkebygg, sier Lundteigen.

Senterpartiet krever at milliardene til vedlikehold av Norge må graves opp av den store pengesekken til finansminister Kristin Halvorsen.

- Det er et gjennomtenkt vedtak som Senterpartiets stortingsgruppe nå har gjort, sier Lundteigen.

Jernbane viktig
Det er ikke bare bevilgningene til vedlikehold av veinettet som nå må få en kraftig økning i bevilgningene, skal vi tro Senterpartiets finanspolitiske talsmann. Også jernbanen skriker på økte bevilgninger til vedlikehold.

- Det er nå 21 saktekjøringsstrekninger på Bergensbanen, det er helt hårreisende at lokførerne må ned i 20 kilometer i timen og ikke holder ruta til Bergen som følge av at jernbanelegemet er for dårlig, sier Lundteigen.

Ledig kapasitet
De siste tallene fra bygge- og anleggsbransjen viser at det er mange ledige anleggsarbeidere. Og god infrastruktur er ifølge Lundteigen det aller viktigste regjeringen kan gi landet akkurat nå.

- Det er vesentlig at regjeringen tar inn over seg den nye sysselsettingssituasjonen, og at en gjør noe med det som veldig mange ber om at nå må regjeringen vise handlingsevne på dette området, sier Per Olaf Lundteigen.

Må innfri
Om ikke regjeringen innfrir frykter Senterpartiets mann i finanskomiteen at det blir vanskelig å møte folk i valgkampen om et år.

- En forbedring av infrastrukturen, det er lakmustesten på om vi har en regjering som gjør det som er viktigst først, sier Lundteigen til tv2nyhetene.no.

Lundteigen3 (Foto: TV 2)