Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2005 kom filmskaperen Nina F. Grünfeld med filmen «Grünfeld: ukjent opphav» der hun brakte faren, psykiateren Berthold Grünfeld med på en reise tilbake til fortiden.

I sin nye film «Den døende doktoren» følger hun ham de siste månedene av livet hans.

Glede og sorg
Kreft rammer én av tre nordmenn, stadig flere overlever sykdommen, men mange dør av den. I denne filmen møter vi legen og psykiateren Berthold Grünfeld like etter at han har fått en alvorlig kreftdiagnose, 75 år gammel. Datteren og filmskaperen Nina F. Grünfeld følger faren gjennom måneder der håp veksler med motløshet, der gleden over dem som står ham nær veksler med sorgen over ikke å få følge dem videre. Vi kommer tett innpå legen, nå er det ikke lenger han som kan gi gode råd og bistå andre, han blir en som må ta imot.

Egen terapeut
«Den døende doktoren» er blitt en film som tør å løfte fram samtaler, tanke og følelser fra livets siste fase. Berthold Grünfeld ønsket selv å kunne dele sine opplevelser med omverdenen. Psykiateren fornekter seg ikke, helt til det siste forsøker han å forstå og fortolke sitt liv og det som skjer med ham. I samtale med sine nærmeste, blir han sin egen terapeut.

Filmen åpner TV 2s høstsesong med Reflektor, mandag 25. august.

Bakgrunn
Nina F. Grünfeld er født i Oslo i 1966, og er regissør og produsent bak begge sine personlige dokumentarfilmer. Hun er utdannet fra Dramatiska Institutet i Stockholm, og har gjort en rekke kortfilmer, tv-drama, oppdrags- og reklamefilm og teateroppsetninger. I perioden 1999-2006 var Nina arbeidende styreleder i kunstnerorganisasjonen Norske Filmregissører. Siden 1. mars i år har Nina vært ansatt som instituttleder ved Westerdals School of Communication. Hun er også nestleder i Norsk filminstitutts styre.

«Reflektor: Den døende doktoren» på TV 2 mandag kl. 22.30.

Se også:

«Wallander: Luftslottet» på TV 2 mandag kl. 21.40.

«Puls» på NRK1 mandag kl. 19.30.