Fra pressekonferansen i Madrid. (Foto: APTN)
Fra pressekonferansen i Madrid. (Foto: APTN)

- Rettet opp feilen

Ulykkesflyet hadde problemer med varmesystemet før den fatale katastrofen.

Spanair startet pressekonferansen torsdag med et minutts stillhet, slik det også var i resten av Spania. Konsernsjefen i SAS Mats Jansson, Spanair-direktør Marcus Hedblom og direktør for personalavdelingen i Spanair, Hector Sandoval, ledet pressekonferansen.

Se pressekonferansen i vinduet øverst!

Tause om årsak
Flyledelsen vil foreløpig ikke si noe om årsaken til ulykken, men ulykkesflyet skal ha returnert tilbake til gaten på grunn av problemer med varmesystemet. Flyets svarte boks er funnet og overlevert den lokale havarikommisjonen.

- Før den tragiske ulykken returnerte flyet tilbake til gaten fordi det hadde problem med varmesystemet. Dette problemet ble fikset av Spanairs personell, og det ble ikke funnet noe unormalt, sier Spanair-sjef Marcus Hedblom.

En journalist spurte ledelsen om de var 100% sikre på at flyet var feilfritt da det ble sendt ut på rullebanen for andre gang.

- Vi fulgte lover, regler og prosedyrer for dette. I henhold til disse prosedyrene var det ikke noe feil ved flyet. Vi må vente på konklusjoner fra etterforskningen for å finne ut hva som skjedde. Vi må være tålmodige, svarte Hedblom.

Les også:
Visste om motortrøbbel
Krabbet ut av vraket
Tre dagers landesorg i Spania

- Beveget og sjokkert
De første 15-20 minuttene av pressekonferansen brukte representanter fra SAS og Spanair til å uttrykke sin medfølelse og støtte. Spanair er et heleid datterselskapet av SAS.

- Som en eier av Spanair er det naturlig for oss å være her, sier Jansson.

- Vi ønsker å være her. Vi ønsker å være i nærheten av stedet hvor tragedien skjedde. Vi ønsker å være nær de som er berørt direkte og indirekte. Vi er veldig beveget og sjokkerte. Vi føler sympati og gir våre kondolanser til alle berørte, forsetter konsernsjefen.

SE OGSÅ: Madrid-ulykken i bilder

- Ubegrenset hjelp
Mange pårørende er samlet på krisesenteret like ved flyplassen, der Røde Kors prøver å gi hjelp og støtte i en svært vanskelig situasjon. Ledelsen i Spanair sier vil sørge for at enda mer krisepersonell kommer på plass for å hjelpe de berørte familier, de overlevende passasjerene, samt de ansatte i Spanair.

- Spanair gikk langt i å se at de pårørende skal få nærmest ubegrenset støtte og hjelp, og at det var det som var det viktigste nå, sier TV 2s reporter Elin Sørsdahl som fulgte pressekonferansen i Madrid.

Regjeringen i Spania erklærte torsdag tre dagers landesorg.

153 personer er døde, mens 19 overlevde da et Spanair-fly krasjet onsdag 20. august. Dette er den verste flyulykken i Spania på 30 år.

Slik skjedde ulykken:

2151208