Generalsekretæren i NATO går sterkt ut mot Russland etter det ekstraordinære møtet i Brussel tirsdag. (Foto: Scanpix)
Generalsekretæren i NATO går sterkt ut mot Russland etter det ekstraordinære møtet i Brussel tirsdag. (Foto: Scanpix)

Isfront mot Russland

Nato går sterkt ut mot Russland etter krisemøte i Brussel.

- Forholdet mellom Russland og Nato ligger nå i hendene på Russland, sier generalsekretær i Nato, Jaap de Hoop Scheffer, etter at samtlige utenriksministere i Nato møttes til et ekstraordinært krisemøte for å diskutere Russlands brudd på løftet om tilbaketrekning fra Georgia.

Les mer om forventningene til møtet her: Krisemøte i Nato

Nato gir full støtte til Georgia og krever at Russland oppfyller våpenhvileavtalen som ble inngått mellom partene i forrige uke. Nato krever også at Russland trekker seg tilbake til stillingene de hadde før konflikten startet 6. august i år. Generalsekretæren sier at han hittil ikke har sett tegn på at Russland trekker seg tilbake fra Georgia, tross meldinger om at dette skulle skje.

Generalsekretæren understreker videre at så lenge Russland ikke respekterer fredsavtalen vil all normal virksomhet med nasjonen bli stoppet.

Ønsket sterkere reaksjoner
TV 2s reporter Øystein Bogen befinner seg i Georgia og forteller at folk der syntes uttalelsene fra Nato er skuffende svake.

- Enkelte hadde håpet at det ville komme enda sterkere ord fra den transatlantiske alliansen, sier Bogen til TV 2 Nyhetskanalen.

Bogen bekrefter at det fortsatt ikke er tegn på russisk tilbaketrekning fra Georgia. I stedet ser det ut som at russiske soldater har intensivert sin plyndring av den okkuperte byen Gori.

Returnerte fanger
Det har likevel kommet meldinger om at noen av punktene i våpenhvileavtalen har blitt gjennomført. Tirsdag utvekslet Russland og Georgia soldater som har blitt fanget i løpet av de siste ukers kamper.

Les mer om våpenhvileavtalen her: Russland signerer våpenhvileog - Enige om våpenhvile

Georgias innenriksminister rapporterer at georgiske styrker overleverte fem russere, inkludert to piloter, og at Russland returnerte femten georgiske soldater, melder CNN. Russland har i tillegg akseptert å sende flere internasjonale observatører inn i Sør-Ossetia.

Står samlet
I forkant av tirsdagens ekstraordinære møte var det ventet intern uenighet i Nato fordi landene har ulike interesser og syn på hvordan man skal forholde seg til Russland. De baltiske landene, Polen, Storbritannia, USA og tidligere østeuropeiske land ønsker sterke reaksjoner mot Russland mens Tyskland, Italia og Frankrike oppfordrer til dialog og ønsker ikke konkrete straffetiltak.

Etter møtet står imidlertig alle utenriksministeriene i Nato samlet i sin støtte av Georgias suverenitet.