Nogovitsyn (Foto: AP Photo/Misha Japaridze)
Nogovitsyn (Foto: AP Photo/Misha Japaridze)

Truer Polen med angrep

Russland sier Polen utsetter seg selv for å bli angrepet dersom de tillater amerikanske missiler i landet. Condoleezza Rice sin fredstur til Georgia havner i skyggen.

Fredag formiddag ankom USAs utenriksminister Condoleezza Rice Georgias hovedstad Tbilisi. Med seg i kofferten har hun en våpenhvileavtale. Målet er å få den georgiske presidenten Mikhail Saakashvili til å signere avtalen før Rice drar videre til Moskva.

FREDSTUR: Condoleezza Rice og Mikheil Saakashvili møter i Georgias hovedstad Tbilisi.  (Foto: IRAKLI GEDENIDZE/AP / SCANPIX)
FREDSTUR: Condoleezza Rice og Mikheil Saakashvili møter i Georgias hovedstad Tbilisi. (Foto: IRAKLI GEDENIDZE/AP / SCANPIX)
Avlyser Moskva-tur?
Spørsmålet blir nå om Rice sin tur til Moskva kan gå som planlagt etter at en russisk general gikk ut med følgende beskjed: «Godtar Polen et amerikansk missilforsvar, utsetter de seg selv for å bli angrepet». Det melder det russiske nyhetsbyrået Interfax fredag ettermiddag ifølge AP.

Nogovitsyn (Foto: AP Photo/Misha Japaridze)
Nogovitsyn (Foto: AP Photo/Misha Japaridze)

- Må straffe USA
Den siste uken er forholdet mellom Russland og USA blitt iskaldt. Natt til fredag gikk USAs forsvarsminister ut og advarte Russland mot aggressiviteten de nå viser.

Samtidig er det klart at USA vil signere en avtale med Polen om utplasseringer av missiler i USAs rakettskjold.

Fredag kom reaksjonen. En en høytstående russisk general sa under en pressekonferanse at utplasseringen av missiler i Polen «ikke kan skje ustraffet».

- Det er synd å si at USA i en allerede vanskelig tid, velger å forverre situasjonen ytterligere, sa general Anatoly Nogovitsyn ifølge nyhetsbyrået AP.

Vil presse Georgia
Skulle Rice likevel klare å holde fokus på våpenhvileavtalen, har hun en tøff oppgave foran seg.

- Saakashvili har sådd tvil om han vil signere avtalen. Men Georgia er svært avhengige av USAs støtte. Derfor tror jeg at det Rice gir beskjed om, vil komme til å skje, sier TV 2s reporter i Tbilisi, Øystein Bogen, til TV 2 Nyhetskanalen.

Se Bogens rapporter her: (saken fortsetter under)

Står fortsatt i Gori
Torsdag hersket det stor forvirring rundt situasjonen i Georgia. Først meldte georgiske myndigheter at russerne trakk seg ut av den strategisk viktige byen Gori. Kort tid senere kom det kontrabeskjed og det ble meldt om eksplosjoner i og rundt byen som ligger langs motorveien mellom hovedstaden og kysten.

Få oversikt over den militære situasjonen i videovinduet øverst i saken

Fredag sto fremdeles russerne i Gori. Flere tanks omringet byen. De tillot kun én buss med humanitær hjelp å slippe inn til beboerne. Russernes tilstedeværelse i byen reiser tvil om deres intensjoner.

I går ble flere journalister beskutt i Georgia. Les mer her:
Kuleregn mot journalister
Skutt på direkten

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch anklaget fredag Russland for å bruke klasebomber mot sivile områder i Georgia. De hevder å ha klare bevis for sine påstander og sier at 11 sivile skal ha blitt drept.

Gruppen ber Russland om å stanse bruken av denne typen våpen som over 100 land har blitt enig om å forby.

Georgisk militærkjøretøy i flammer ved Gori den 11. august.  (Foto: MARCO LONGARI/AFP)
Georgisk militærkjøretøy i flammer ved Gori den 11. august. (Foto: MARCO LONGARI/AFP)

Beskyldningene hagler
Konflikten er fremdeles svært spent og beskyldningene hagler begge veier. Russerne antyder at USA har gitt Georgia militært utstyr, smuglet inn sammen med hjelpesendinger til Georgia, melder nyhetsbyrået AP.

Samtidig anklaget Georgias president russerne for å bistå såkalte tusenvis irregulære grupperinger. Ifølge presidenten kontrollerer nå Russland om lag en tredjedel av landet.

- Denne hæren reiser rundt med mordere, voldtektsmenn, ildspåsettere og tyver, sa president Saakashvili under pressekonferansen fredag hovedsakelig for utenlandske journalister.

Selv hevder Russland at dette er propaganda og sier at de er i Georgia nettopp for å beskytte befolkningen mot de irregulære gruppene.