Molina Georgiev (Foto: JACQUES DEMARTHON, © mg)
Molina Georgiev (Foto: JACQUES DEMARTHON, © mg)

Fikk bokse med hull i lungen

Amerikanske Javier Molina sendt i OL-ringen med hull i lungen.
- Burde aldri ha skjedd, sier respektert bokselege.

Årets olympiske leker har så langt gått alt annet enn smertefritt for den amerikanske boksetroppen.

Kollapset
Motbakkene begynte allerede sist fredag da medaljehåpet Gary Russell Jr. (20) kollapset under sitt forsøk på å klare matchvekten for bantamvektklassen (54 kilo).

20-åringen var da så dehydrert at det amerikanske legeteamet i Beijing bestemte seg for å gi Russell startnekt og trakk ham fra laget.

Uheldig matching
Situasjonen ble heller ikke særlig lysere da det ble klart at flere av de gjenværende bokserne ble uheldig matchet under trekkningen sist lørdag.

En av dem som fikk et tøft oppdrag i sin første kamp var den 18-årige weltervekteren (69 kilo) Javier Molina, som ble sendt i ringen mot en av bronsevinnerne fra 2004-lekene, Boris Georgiev (26) fra Bulgaria.

Amerikaneren ble som ventet grundig utbokset av mer erfarne medaljekandidaten og tapte 14-1 i det som nærmest var en oppvisning for bulgareren.

Men etter kampen kom det frem opplysninger som kan ha ytterligere redusert amerikanerens sjanser.

Hull i lungen
Det viser seg at Molina var selv nære ved å få startnekt på lørdag.

Røntgenbilder tatt av 18-åringens overkropp samme dag viste nemlig luftlommer i skulder- og nakkeregionen.

Lommene var forårsaket av et lite hull i den ene lungen.

- Tilstanden er egentlig ikke så uvanlig. Et hull i lungen oppstår vanligvis på grunn av to ting – enten ved traume eller som følge av en infeksjon, sier den amerikanske OL-legen Dr. Bill Kuprevich til avisen The New York Times.

Molina fikk også påvist en streptokokkinfeksjon i halsen, men Kuprevich sier det likevel er usannsynlig at det var årsaken til hullet i lungen.

Det ble uansett gitt klarsignal for at Molina kunne konkurrere søndag kveld da legeteamet konkluderte med at det ikke var fare for at lungen ville kollapse.

Diagnosen ble likevel ikke gjort kjent før etter at Molina var ute av turneringen.

Molina (Foto: LEE JAE-WON, © CK)
Molina (Foto: LEE JAE-WON, © CK)

Høster kritikk
Avgjørelsen om å la Molina gå i ringen møter nå kritikk fra flere leger i det amerikanske boksemiljøet.

- Tilstanden er ikke livstruende, men jeg ville aldri ha gitt ham klarsignal til å bokse, sier den respekterte bokselegen Dr. Flip Homansky til Los Angeles Times.

- Jeg ville ikke ha latt Molina bokse igjen før jeg visste hva som var årsaken til hullet og følt meg sikker på at det ikke kunne skje igjen. Det ville ha tatt flere uker å finne ut, legger han til.

Homansky sier at økt lungeaktivitet kunne lett ha forverret skaden og gjort Molina ute av stand til å forsvare seg.

- Følte meg sløv
Mye tyder også på at Molina selv ikke likte situasjonen han befant seg i.

- Jeg følte meg sløv og treg mens jeg bokset. Jeg var ikke komfortabel med å være i ringen i dag, sa Molina etter kampen.

Få tror at Molina ville ha gått videre til kvartfinalene uansett, men trener Dan Campbell mener likevel at kampen ville ha sett annerledes ut dersom eleven hans var hundre prosent frisk.

- Han gjorde sitt beste, men jeg tror tilstanden påvirket ham mye etter den første runden. Jeg så en stor forskjell på ham i forhold til tidligere, sier treneren.