Samuel Sanchez  (Foto: MARTIN BERNETTI/AFP)
Samuel Sanchez (Foto: MARTIN BERNETTI/AFP)
Samuel Sanchez  (Foto: MARTIN BERNETTI/AFP)
Samuel Sanchez (Foto: MARTIN BERNETTI/AFP)

Sánchez seiret

Hjelperytteren slo til når Valverde skuffet.

Ekspertene mente på forhånd at landeveisrittet i Beijing ville bli et oppgjør mellom spanske Alejandro Valverde og italienske Paolo Bettini, som begge kunne skilte med knallsterke lag i ryggen.

Men når favorittene ikke maktet å nå opp, var det deres hjelperyttere som stod frem og sørget for at de allikevel ble spansk og italiensk på de to øverste pallplassene.

Seks mann gjorde opp om seieren og spanske Samuel Sánchez trakk det lengste strået og sørget for enda en stor triumf for Spania, som har hatt et fantastisk idrettsår.

Det var den 37 år gamle veteranen Davide Rebellin som sørget for italienske sølv når favoritten Bettini ikke nådde opp.

Kurt Asle Arvesens lagkamerat i CSC, Fabian Cancellara fra Sveits, imponerte stort med å ta bronsemedaljen. Den knallsterke sveitseren er også en av de største favorittene til tempogullet i OL.

De tre i gruppen som måtte ta til takke med de sure plassene utenfor podiet var Alexander Kolobnev, Andy Schleck og Michael Rodgers.

Første store triumf
OL-gullet var Samuel Sánchez' første store internasjonale triumf. 30-åringen ble nummer syv i årets Tour de France og har fem etappeseire i Spania Rundt, der han ble nummer tre sammenlagt i 2007.

Sánchez ble nummer ni sammenlagt i UCIs Pro Tour i 2007, der lørdagens sølvvinner Davide Rebellin ble nummer to.

Rebellin er mest kjent for sin enestående trippelseier i Ardennes-klassikerne Amstel Gold Race, La Flèche Wallone og Liège-Bastogne-Liège i 2004. Klassiker-spesialisten vant også Paris-Nice denne sesongen.

Fabian Cancellara, som tok bronsen, vant VM i tempo både i 2006 og 2007. Denne sesongen har han vunnet både Tirreno-Adriatico og Milan-Sanremo.

Ingen norsk suksess
Det ble ingen norsk suksess i Beijing. Kurt Asle Arvesen falt av mot slutten og trillet i mål som nummer 32, drøyt to og et halvt minutt etter vinneren.

- Jeg var ikke god nok, og tre runder før mål skjønte jeg at dette ikke kom til å gå. Konklusjonen er likevel at det ikke er noen sure miner eller grunner til å henge med hodet. Jeg hadde ingen superdag, men heller ingen dårlig dag. Det var en fin opplevelse, og tross alt er det bare idrett, sier Arvesen til Dagbladet.

Hushovd-reserven Lars Petter Nordhaug slet med feber og stod av sykkelen etter å ha brukt sine siste på å dra Kurt Asle Arvesen etter en velt.

Stjernefall
En rekke stjerner måtte takke for seg i løpet av det knalltøffe rittet i Beijing. En av de store forhåndsfavorittene, tyske Stefan Schumacher - som imponerte stort i Tour de France, måtte gi seg tidlig.

Også spanske Oscar Freire, som snøt Thor Hushovd for den grønne poengtrøyen i Touren, måtte legge inn årene.

Det ble også en skuffende dag for sykkelnasjonen Nederland. Karsten Kroon, Niki Terpstra og Stef Clement måtte alle gi seg underveis.