b2 680
b2 680

De nye asylmottakene

Sjekk om det planlegges et asylmottak i nærheten av deg.

Utlendingsdirektoratet (UDI) planlegger denne høsten en rekke nye asylmottak i Norge. Dette var vakt sterke reaksjoner i lokalmiljøene rundt mottakene. Naboene frykter for egen sikkerhet og er redde for barna sine.

Les mer: - De kan gå amok

Se innslaget i videovinduet over.

Ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen, er ikke fornøyd med det nye asylmottaket.
Ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen, er ikke fornøyd med det nye asylmottaket.
Overkjørt av UDI
I de neste månedene skal det etableres asylmottak i 17 norske kommuner (se kart). TV 2 har snakket med samtlige av ordførerne i disse kommunene, og over halvparten av dem kan fortelle at de føler seg fullstendig overkjørt av UDI. I Drammen har 18 prosent av innbyggerne innvandrerbakgrunn, og boligmarkedet er sprengt. Ordfører Tore Opdal Hansen har nå sent et krast brev til Kommunenes sentralforbund med bønn om hjelp

- Når det virker som om UDI ikke er mottakelige i det hele tatt for gode argumenter så spiller det for så vidt ikke noen rolle om man har en dialog, sier Hansen.

Formannskapets vedtak om å si nei til asylmottak er blitt fullstendig oversett.

2122572

-Tar ingen hensyn
I Dovre kommune føler de seg ikke klar for å ta imot asylsøkere. De har verken sykepleiere eller tilbud om psykisk helsevern.

- Vi er ikke klare til å ta imot asylsøkere. UDI har overhodet ikke tatt hensyn til det. Vi føler oss overkjørt, sier ordfører Bengt Fasteraune i Dovre kommune.

Karl Erik Sjøholt i UDI sier de har hatt dårlig tid.
Karl Erik Sjøholt i UDI sier de har hatt dårlig tid.
Må gå fort
UDI skylder dårlig kommunikasjon med kommunene på at de har hatt dårlig med tid.

- Vi skulle selvfølgelig også gjerne hatt lengre tid til å forberede dette overfor kommunene, men vi står i en situasjon nå hvor vi er nødt til å etablere nye mottaksplasser, og da må det gå fort, sier Karl Erik Sjøholt, fungerende direktør i UDI.

Vold, voldtekt og skyteepisoder
Den siste tiden har en rekke asylmottak vært oppe i mediene etter kriminelle episoder. I juli ble 23 personer skadet etter et lagsmål på Norbybråten transittmottak. Den 27. juli skal en kvinne fra Rwanda ha blitt brutalt voldtatt på et asylmottak på Rjukan. På Hvalstad asylmottak ble en 16-åring skutt mens han lå og sov.

Les mer:

Asylsøkere strømmer til Norge

Dobbelt så mange asylsøkere