Fridykk, Thomas Grindevoll (Foto: TV 2)
Fridykk, Thomas Grindevoll (Foto: TV 2)

Vann-vittig rekord

Noen nordmenn er flinkere enn andre til å holde pusten.

Helt i sin egen verden ligger Thomas Grindevoll i vannoverflaten og puster inn og ut. Han skal snart trekke pusten - og holde den i nesten tre minutter.

Mens han ligger der tenker han ikke på den norske rekorden han satt forrige helg, med fridykk til 102 meter. Nå er all fokus rettet mot dagens dykk. Målet er å sette ny nordisk rekord i såkalt «no limit» fridykking.

Den ligger på 130 meters dyp.

Fridykk, Thomas Grindevoll (Foto: TV 2)
Fridykk, Thomas Grindevoll (Foto: TV 2)

Senker hjerterytmen
- Det første kroppen gjør er å senke hjerterytmen. I tillegg prøver den å konservere oksygen i kroppen ved å slå av blodtilførsel til armer og bein. Sentrere det rundt de viktigste organene til kroppen, sier Thomas Grindevoll til TV 2 Nyhetene.

Under «no limit» fridykk svømmer ikke dykkeren mot dypet for egen maskin, men blir fraktet ned og opp ved hjelp av en slede.

- Under selve fridykket er det egentlig bare én ting å tenke på. Det er å utligne. All fokus må være på utligning av trykket på ørene, sier Thomas.

Tre minutter
For å klare rekorden må Thomas holde pusten i nesten tre minutter. Det ligger måneder med trening og mentale forberedelser bak dagens dykk.

- Dypet har alltid hatt en spesiell tiltrekningskraft mot meg. Jeg har holdt på med dette i så mange år. Det er alltid litt interessant å prøve å gå noen steg videre hele tiden, sier Thomas.

Klarte han å sette rekord? Få svaret i reportasjen i videovinduet øverst i saken.