Erna Solberg, Siv Jensen (Foto: Heiko Junge / SCANPIX )
Erna Solberg, Siv Jensen (Foto: Heiko Junge / SCANPIX )

Blått flertall

For første gang får Fremskrittspartiet og Høyre flertall på TV 2s gallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når velgerne sender både Senterpartiet og Kristelig Folkeparti under sperregrensen, klarer de to høyrepartiene å erobre flertall alene.

Blå vekst
Høyre går mest frem på målingen TNS Gallup har laget for TV 2 i august. Partiet får en oppslutning på 18,4 prosent, en fremgang på 1,9 prosentpoeng siden forrige måling i juli.

Fremskrittspartiet får en oppslutning på 30,5 prosent, en fremgang på 0,2 prosentpoeng. Dermed beholder partiet for andre måned på rad stillingen som landets største parti.

Maaling2_680 (Foto: TV 2)

Et slikt valgresultat ville gitt Høyre 33 mandater på Stortinget, det er 10 flere enn i dag. Fremskrittspartiet ville fått 56 mandater, 18 flere enn i dag. Dermed ville de to partiene fått 89 mandater og rent flertall på Stortinget.

- Det er over et år til valget, men om Høyre manner seg opp til å si at det er et reelt regjeringsalternativ, så blir det også en potensiell virkelighet for velgerne, derfor synes jeg det er skuffende at Høyre er så passive, sier Frp-formann Siv Jensen til tv2nyhetene.no

Rødgrønn nedtur
Det er ikke bare Senterpartiets rekordlave oppslutning på 2,5 prosent som skaper problemer for regjeringspartiene. Arbeiderpartiet får 28,0 prosent (- 0,3) og SV 7,3 prosent (- 0,4).

Samlet får regjeringspartiene en oppslutning på 37,8 prosent, mot Fremskrittspartiet og Høyre som på denne målingen har 48,.9 prosent av de spurte i ryggen. Regjeringspartiene ville bare fått 64 mandater (Ap 51, SV 13 og Sp 0).

Maaling1_680 (Foto: TV 2)

Uten innflytelse
Den eneste partilederen i sentrum som har grunn til å smile er Lars Sponheim. Venstre går frem 1,5 prosentpoeng til 6,9 prosent og ville fått 13 mandater på Stortinget, tre flere enn i dag. Men så lenge de to partiene på høyresiden har flertall, blir Venstre uten innflytelse.

- Jeg synes det er veldig underlig å lytte til folk fra Venstre og KrF som nærmest hånlig sier at Frp som landets største parti ikke har noe i regjeringskontorene å gjøre, sier Siv Jensen til tv2nyhetene.no.

Rødt inne
Rødt får en oppslutning på 1,7 prosent (- 0,1). Partiet ville kapret et direktemandat fra Hordaland. Andre partier og lister får 0,9 prosent (+ 0,2).

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 ved personlige telefonintervjuer i tidsrommet 28. juli – 3. august. Feilmarginen er inntil +/- 2,8 prosent, størst for de største partiene.