Tropenetter og mye over tjue grader i vannet! (Foto: Lysberg Solum / SCANPIX)
Tropenetter og mye over tjue grader i vannet! (Foto: Lysberg Solum / SCANPIX)

Varm og våt juli

Vi har akkurat lagt bak oss en av de fineste julimånedene noensinne.

Juli var varmere enn normalt i nesten hele landet. På Vestlandet var middeltemperturen tre-fire grader over det normale og nær rekordnoteringene fra 2003 og 2006. Unntaket var Troms og Finnmark som hadde normale sommertemperaturer.

Vått har det også vært, og mye bygenedbør ga stor variasjon fra sted til sted. Mest nedbør falt det i Oslo-området, opp mot dobbelt så mye regn som normalt. Midt-Norge fikk minst, med under halvparten av normal nedbør mange steder.

maanedsgrafikken-juli
maanedsgrafikken-juli
Tropenetter og styrtregn
Måneden startet med høytrykk og pent vær, med temperaturer på 30 grader flere steder i Sør-Norge.

Natt til den 4. juli ble årets første tropenatt registrert i Rogaland. På Sola var nattens minimumstemperatur hele 22,2 grader.

De høye temperaturene førte også til kraftige lokale regn- og tordenbyger, spesielt på Østlandet.

Kjølig i midten av måneden
I de neste to-tre ukene var værforholdene preget av et lavtrykksområde over Skandinavia og Norskehavet. Det inneholdt forholdsvis kjølige luft, og ga fra seg regnbyger over det meste hele landet.

Supre badetemperaturer
Fra den 24. juli bygget det seg opp et høytrykk over Skandinavia, med pent og svært varmt vær. I Sør-Norge steg kvikksølvet til over 30 grader mange steder. Selv ytterst i Oslofjorden var det flere dager med tropenetter - og høye badetemperaturer.

Men aller varmest var det i innlandet, og det ble satt nye julirekorder mange steder.

Både Trysil og Rena i Hedmark hadde fem dager på rad med temperaturer over 30 grader i slutten av juli, og også på Vestlandet var det svært varmt. Voss hadde syv dager på rad med temperaturer over 30 grader!