Tidsbruk: min

Porsjoner

Ingredienser

 •     Medisterkaker
 • 1 KILO Medisterdeig
 • 4 TESKJE Salt
 • 2 SPISESKJE Hvetemel eller
 • 3 SPISESKJE Potetmel
 • 1 TESKJE Pepper
 • 0,5 TESKJE Malt muskat
 • 0,25 TESKJE Malt ingefær
 • 2   Egg (kan sløyfes)
 • 2 - 3 DESILITER Melk

Surkål

 • 1 KILO Hodekål (hvit eller rød)
 • 3 SPISESKJE Smør eller ribbefett
 • 3 SPISESKJE Karve
 • 2   Epler (kan slyfes)
 • 1 - 2 TESKJE Salt
 • 3,5 DESILITER Kraft eller eplemost + litt fett fra ribben
 • 1,5 SPISESKJE Eddik
 • 3,5 SPISESKJE Sukker

Ribbe.

Den beste ribben er den som har fett sprengt inn i kjøttet og fett under svoren.

Det finnes tre typer ribbe i handelen.

TYNNRIBBE er ribbe uten kotelettkam. Tynnribbe blir også kalt flatribbe. Det vanligste er å tilberede den med svor.

Vil du slippe ”stresset” med sprø svor, skjær svoren av og smør inn "oversiden " med sennep eller gnis inn med urtekrydder.

MIDTRIBBE er ribbe med kotelettkam og ben. Her er det både magert kjøtt i kotelettkammen og litt fetere i tynnribbedelen. Litt ”tungvint” å håndtere.

Midtribbe trenger litt lengre steketid enn tynnribbe.

Den vanligste ribben i dag er:

FAMILIERIBBE , midtribbe uten ryggben. Dette gjør den lettere å skjære opp og steketiden blir nesten som på tynnribbe. Magert kjøtt i kotelettkammen og litt fetere og saftig i tynnribben.

Tilberedning:

ca 3 kg familieribbe eller tynnribbe

salt, pepper

Forberedelsene bør starte 3-4 dager før ribben skal stekes.

Mange av forberedelsene kan slakteren vær behjelpelig med , som f.eks. å sage over bena og å rute svoren.

Det er ikke vanskelig å gjøre dette selv. Til å sage over bena bruk en fintagget sag. Pass på å sage helt igjennom bena, men ikke ned i kjøttet. Kontroller at dette er skikkelig gjort, det gjør oppskjæringen av den ferdig stekte ribben så mye lettere.

Rut svoren. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket.

Gni ribben inn med salt og pepper 3-4 dager før steking (ribben bør da være opptint). Legg ribben kjølig (+ 4-6 oC) med svoren ned ,dekk med aluminiumsfolie.

Steking: Forvarm ovnen til 250 oC.

Legg ribben med svorsiden ned i langpannen. Er ribben stor og uhåndterlig når den er varm kan den også legges med svorsiden opp i langpannen.Legg da en asjett eller sammenbrettet aluminiumsfolie under det laveste punktet på ribben, slik at svoroverflaten danner en liten topp på midten , slik at fett som smelter ut renner ned i langpannen. . Hell litt kokende vann , 3-4 dl i langpannen og dekk med aluminiumsfolie og sett pannen i varm stekeovn. La ribben stå og dampe i 40-50 min. Ta av folien.

Ribbe som er dampet med svorsiden ned, snus slik at svoren vender opp, legg en asjett/sammenbrettet folie under midt på ribben.

Senk temperaturen til 2oo oC og sett langpannen midt i ovnen. Stek videre i ca 1 ½-2 time for tynnribbe og ca 2 ½ time for familieribbe.

Ofte får ribben sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du bruke grillen og varmluft ( sett stekeovns døren litt på gløtt!), det går raskt, følg med !! Eller øk temperaturen til gjerne med varmluft , sett døren litt på klem og stek i 15- 20 min , FØLG MED !!!

La ribben hvile 20- 30 min før den skjæres opp. I mens stek julepølse og medisterkaker i litt av ribbefettet i et ildfast fat i stekeovnen ved 200 oC.

Medisterkaker

Til 4-6 personer

ca 1 kg hodekål (hvit eller rød)

20- 24 stk medisterkaker ( avhengig ar størrelse)

Medisterdeig er kvernet svinekjøtt, medisterfarse er en ferdig spedd deig, klar til bruk.

For å få et godt resultat bør medisterdeig og speeingsvæske ha samme temperatur – kjøleskap kalde.

Elt medisterdeigen seig med salt. Tilsett mel og krydder, arbeid sammen og spe med melk og egg. Litt forsiktig i begynnelsen, øk etter hvert. Elt deigen seig mellom hver speeing. Form til runde kaker og stek i smør i middelsvarm panne. Etter hvert som medisterkakene blir stekt , legg dem over i en kasserolle med vann eller kraft. Kok opp og la trekke 10-12 min til medisterkakene er gjennomkokt. Medisterkakene kan også legges i et ildfast fat og etterstekes i stekeovn ved 180 oC i 15-20 min.

Surkål.

Snitt kålen fint opp og surr i smør / ribbefett i gryte sammen med finhakkede epler og karve. Tilsett kraft/eplemost og kok opp og la trekke i 1 – 1 ½ time. Smak til med salt, eddik og sukker.

Rør gjerne inn litt av fettet fra ribben inn i surkålen før servering.

Lages surkål av rødkål, bør eddiken blandes i før koking, da beholdes fargen på kålen bedre. Smak ev til med litt solbærsaft.

NB! Ikke glem gode poteter til julematen.

Min favoritt er en melen smakfull Keers Pink !