Antall pasienter som får nye organer har hatt økt kraftig det siste året.  (Foto: TV 2/ Lars Martin Kræmer  )
Antall pasienter som får nye organer har hatt økt kraftig det siste året. (Foto: TV 2/ Lars Martin Kræmer )

Flere får livet i gave

Antall pasienter som får nye organer har hatt økt kraftig det siste året.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Takket være økt oppmerksomhet rundt organdonasjoner velger stadig flere å gi bort organer når de selv, eller pårørende går bort.

Flere enn noensinne
Hittil i år er 224 pasienter organtransplantert på Rikshospitalet i Oslo. Det er det beste tallet noensinne.

- Jeg tror denne økninger kommer av en større velvilje i folket og at folk er mer bevisst på at én donasjon kan redde tre-fire liv. Det fører til at vi får denne flotte økningen, sier informasjonskonsulent i Stiftelsen Organdonasjon, Truls Zimmer, til TV 2 Nyhetene.

Samtidig tror han at donorsykehusene har fått bedre rammevilkår for å gjennomføre samtalene med pårørende i en vanskelig situasjon, noe som også fører til en økning i antall donorer.

Foretaksland
Norge har blitt et foretaksland når det gjelder organdonasjon.

- Vi er ett av de beste landene i Europa når det gjelder organdonasjon og innenfor programmet "levende giver av nyre" så er vi verdensledende, slår Zimmer fast.

Stiftelsen Organdonasjon har lenge jobbet for økt oppmerksomhet rundt temaet. De får mye hjelp fra frivillige, og da spesielt av personer som selv har fått livet i gave ved at noen donerte bort sine organer.

- De vil gjerne bidra tilbake til samfunnet, si tusen takk. Samtidig vil de være med på å bidra til at flere får muligheten til et bedre og lengre liv ved hjelp av et nytt organ, forteller Zimmer til TV 2 Nyhetene.