Manglerud Star
Manglerud Star

Vant over staten

Fotballklubben Manglerud/Star har skrevet norsk sponsorhistorie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Reklamen for nettstedet «AnsvarligSpill» fremstår kanskje ikke som noen umiddelbar trussel, men det er nettopp en gigantisk strid andredivisjonsklubben Manglerud/Stars draktreklame har utløst.

Giganter i ryggen
Bak navnet står nemlig bettinggiganter som Expekt, Ladbrokes, Unibet og Betsson. Sammen har de sponset Manglerud Star med 250 000 kroner i form av draktreklame, men er god for så mye, mye mer.

Hvis bare den norske staten tillater det.

Det har provosert NFF og generalsekretær Karen Espelund kraftig, som mener klubben undergraver norsk fotballs sterkeste støttespiller; Norsk Tipping.

Seiret i retten
Fredag tok saken en ny vending da klubbens forsøk på å overprøve Lottteritilsynets vedtak, fikk medhold hos byfogden.

Dermed har Manglerud/Star har vunnet over staten og tvunget frem det som fort kan vise seg å bli en banebrytende dom innenfor norsk idrettssponsing.

- Dette er historisk, veldig hyggelig og veldig gledelig. Vi har fått rettens medhold i å bruke draktene våre og i at det er lov til å ytre politiske meninger i Norge uten å bli sensurert av Lotteritilsynet, sier styreleder i Manglerud Star Fotball, Tom Nyborg til TV 2 Sporten.

Dermed er Norsk Tippings unike stilling i Norge truet. Dagens seier åpner nemlig for at flere klubber følger samme mønster, uten å bli straffet.

manglerud_Star_583996p

«Nyttige idioter» vant fram
Det er dette utfallet NFF har jobbet aktivt mot.

- Jeg håper de tar til fornuft, og skjønner at her er det utenlandske bettingselskap som ønsker seg «nyttige idioter» i forhold til å prosedere en sak som er meget kortsiktig - også for Manglerud Star, sa Karen Espelund til TV 2 tidligere i juli.

Men ble altså ikke hørt.

Nyborg tar ikke «svikerstempelet» særlig tungt.

- Flere og flere milliarder går ut fra Norge via utenlandske spillselskaper. Norsk Tipping har gjort en god jobb for norsk idrett, men samtidig spiller folk i utlandet. Det må vi ta alvorlig. Derfor mener vi at utenlandske spilleselskaper kan komme inn, slik at vi kan ta en avgift av dem som kan tjene norsk idrett, sier Nyborg til TV 2 Sporten.