machete2_680 (Foto: SCANPIX, © SM CS)
machete2_680 (Foto: SCANPIX, © SM CS)

Dreper albinoer med macheter

Heksedoktorer i Tanzania bruker albinoers lemmer til trolldomsmedisin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Albinoer i Tanzania lever i frykt etter at 25 mennesker har blitt drept på bestialsk vis det siste året. Kroppsdelene deres blir kuttet av med macheter fordi enkelte mennesker tror at lemmene deres er magiske og vil gjøre dem rike.

Kuttet av kroppsdeler
Det siste offeret var en syv måneder gammel baby. Han ble drept etter ordre fra en heksedoktor som mente at medisin laget av kroppsdelene hans ville føre til rikdom.

For få uker siden ble familiefaren Nyerere Rutahiro drept. Han spiste middag med familien sin i fredelige omgivelser da fire fremmede menn kom stormende med macheter.

Med konen Susannah som hjelpeløst vitne, begynte de å hakke Nyerere på armene og føttene mens de ropte «vi vil ha beina dine, vi vil ha beina dine».

Graven hans ble forseglet med sement i frykt for at noen ville grave den opp og stjele restene av kroppen hans. Søsteren hans som også er albino frykter nå at hun er den neste på listen.

- Vær så snill og be myndighetene om å ta meg bort herfra. Jeg har ikke våget meg utenfor huset siden broren min ble drept, sier hun.

Se BBCs reportasje fra Tanzania her

Trolldom og heksekunst
Myndighetenes etterforskning er konsentrert mot byen Mwanza, en by hvor troen på trolldom og heksekunst står sterkt. Byen har over 3000 registrerte heksedoktorer, og klientene deres er hovedsakelig fiskere og gruvearbeidere som ønsker å bli rike. Mange av dem får beskjed om at veien til rikdom er å være i besittelse av en albinos magiske kroppsdeler.

Ingen vet med sikkerhet hvorfor drapene på albinoer skjer nå, men albinoer i Tanzania har over lengre tid blitt diskriminert. En kvinne forteller hvordan familien forlot henne da hun fødte en albinodatter.

- Da Amina ble født dro ektemannen min og mine to andre barn fra oss. De skammet seg over henne og trodde hun ville bringe ulykke over familien. Men jeg ville aldri forlate henne, hun er jo datteren min, forteller hun.

Gjemmer seg
Albinoer som har råd til det flykter nå til urbane områder hvor de føler seg trygge. Andre gjør så godt de kan for å gjemme seg.

Tanzanias president Jakaya Kikwete har bedt politiet om å kartlegge alle albinoer i Tanzania og tilby dem beskyttelse. Dette tiltaket er likevel ikke så lett å gjennomføre da flere korrupte polititjenestemenn bli kjøpt og betalt av heksedoktorene for å se bort ifra de forferdelige handlingene som blir begått.