Ricco (Foto: NICOLAS BOUVY/EPA)
Ricco (Foto: NICOLAS BOUVY/EPA)

Riccò misbrukte nyremedisin

«Usynlige» Mircera har stått på norske og danske dopinglister siden november i fjor.

Alt om Riccò-saken: Kobraen fikk advarsel | - Kan komme flere bomber | - Jeg er ren | Raser mot Riccò

Sykkelsportens troverdighet krenger, tar inn vann og har alvorlig slagside etter den sjokkerende nyheten om at Saunier Duvals italienske stjerneskudd Riccardo Riccò (24) har testet positivt på tredjegenerasjons EPO, det såkalte superdopet Mircera (CERA).

Les også: Innrømmer bruk av ny EPO
Les også: Ny skandale i Touren
Les også: Timeout for Saunier Duval
Les også: Riccò skuffet Riis

Den doble etappevinneren gikk i baret etter rittets 4. etappe. Hele Saunier Duval-laget har trukket seg fra rittet som et direkte resultat av avsløringen.

Ulovlig i Norge
Ove Austgulen er dopingmotstander og idrettslege.

Han bekrefter at stoffet Riccò har misbrukt har stått på norske og danske dopinglister siden november 2007.

Det er ikke kjent om stoffet står på Det internasjonale antidopingbyrået Wadas fy-liste.

- Stoffet Mircera er utviklet av det sveitsiske medisinfirmaet Roche, og er opprinnelig ment å brukes ved lav blodprosent, såkalt anemi, hos pasienter med kronisk nyresvikt. Det stimulerer beinmargen til dannelse av røde blodlegemer, sier Austgulen til TV 2 Sporten.

Det fungerer imidlertid også utmerket som prestasjonsfremmende innenfor idrett, noe Riccò viste til fulle da han parkerte resten av feltet på den 6. etappen.

Austgulen blogger for tv2sporten.no: Les hans dopingblogg her

Se Christian Paasche og Johan Kaggestads reaksjon på avsløringen her (saken fortsetter under):

253110

- Lang halveringstid
Stoffet skulle egentlig være «umulig» å oppdage, men det franske antidopinglaboratoriet har likevel klart å knekke koden.

Austgulen tror han vet hvorfor.

- Det som kjennetegner Mircera er en veldig lang halveringstid. Stoffet sitter lenge i kroppen. I dopingsammenheng er det derfor lite gunstig, sier Austgulen, som bekrefter at stoffet har stått på norske og danske dopinglister siden 6. november 2007.

- Dette er ikke et nytt stoff, sier Austgulen.

- Hvorfor blir det da benyttet?

- Det har en voldsom EPO-lignende effekt, samtidig som det har vært særdeles vanskelig å finne kriterier for å oppdage det. Så all honnør til det franske antidopingbyrået som har klart å påvise dette. Vanlig EPO kan bare påvises en viss periode etter at det er tatt. Det var derfor man blant annet slo til mot utøvere midt på natten under Torino-OL, sier Austgulen.

Legen bekrefter at dopbruket er livsfarlig for utøverne.

- Før Touren må rytterne gjennom en helsetest, hvor hematokrittnivået - prosenten av blodet okkupert av de røde blodlegemene - ikke kunne overstige 50. Man risikerer å pådra seg blodpropp over det, bekrefter Austgulen.

Riccò er blant rytterne som har hatt sertifikat på at han fra naturens side er tildelt en unaturlig høy verdi på 51 prosent.

Dette sertifikatet hadde ikke Austgulen latt Riccò få kjøre med.

- Jeg stiller et stort spørsmålstegn akkurat ved det sertifikatet. Nå har han uansett også benyttet seg av doping. Jeg skal ikke nevne navn, men i gamle dager var mange nokså kjente utøvere utstyrt med alarmer om natten for å unngå at blodet deres stivnet. Der var det tilfeller helt opp mot 65 prosent, sier Austgulen.

- Folk måtte stå opp midt på natten og spasere rundt for å unngå at blodet koagulerte og at de pådro seg blodpropp. Det er mange mistenkelige dødsfall i sykkelsportens fortid som kan tilskrives dette, sier Austgulen.

- Gjelder gamle som unge
Det er denne risikoen Ricco tar når han tukler med egne blodverdier.

Austgulen har heller aldri kastet seg på bølgen som antok at det kun var gamle ringrever som benyttet ulovlige midler.

- Det har jeg aldri trodd på. Dette har vært et halmstrå for mange, sier Austgulen om at det nå er en lovende 24-åring som stikker kjepper i hjulene for sykkelsportens troverdighet.

Italieneren ble torsdag den tredje i årets Tour de France som reiser hjem i skam. I løpet av sju dager har Manuel Beltran (37), Moises Dueñas Nevado (27) og til slutt Riccó (24) blitt avkledd.