Paul Olai-Olssen er tilbake med nye reiseprogram der han både padler og sykler. (Foto: Paul Olai-Olssen)
Paul Olai-Olssen er tilbake med nye reiseprogram der han både padler og sykler. (Foto: Paul Olai-Olssen)

Se alle Pauls program på Sumo

Paul Olai-Olssen er tilbake med fire nye program på TV 2 i august. Mens du venter, kan du se alle hans tidligere turer på Sumo.

Paul har tidligere padlet Europa og Latin-Amerika. I programserien som starter 6. august, besøker han Egypt, Venezia og Balkan.

Klikk her for å se Pauls tidligere program.

Fenomenal gjestfrihet

- Padleturen gjennom Europa gikk ned langs Italias vestkyst, så jeg gikk glipp av Adriaterhavet. Ferden endte i Egypt, hvor jeg var lenge nok til virkelig å bli nysgjerrig på landet, og hjemturen foregikk med sykkel, gjennom Øst-Europa. Der var det krig i Gamle Jugoslavia, så jeg kunne ikke velge ruten jeg hadde mest lyst på.

- Disse flotte stedene er det nå jeg har hatt anledning til å utforske nærmere. Både Venezias kanaler og Kroatias Adriaterhavskyst, de nye europeiske statene på Balkan og ukjente strøk i Egypt, forteller Paul.

I det første av fire program, blir vi med Paul til Egypt.

- Egypt er storslått. Humoren er alle steder, gjestfriheten er fenomenal og landet er et lett tilgjengelig og utrolig interessant reisemål. I tillegg er historien unik, naturligvis, og dessuten befinner Egypt seg strategisk plassert mellom Asia og Afrika, med sterke bånd til Europa. Dette gir egypterne en åpenhet og toleranse mellom kulturer og religioner som ikke eksisterer i nabolandene.

Gravplassen som ble by

I program to får vi oppleve "De dødes by" i Kairo:

- Etter mitt første besøk, på forrige tur, var det mye jeg hadde på ønskelisten denne gang. Jeg ville lenger syd langs Nilen, dypere ned i Rødehavet og lenger inn i Kairos gamle bydeler. Jeg ble kjent med veldig interessante folk, ikke minst inne i "De dødes by" – gravplassen som viste seg å være en egen by i storbyen.

- Det er vanskelig å få nok av Egypt - og egypterne, sier Paul.

Dramatisk landskap

På den videre ferden tar han oss med tilbake til vårt eget kontinent.

- Venezia var Europas port mot det eksotiske og lukrative Asia, og fremstår i dag som Europas største bilfrie bysentrum, med sine 400 trappebroer over kanalene. Ingen fremkomstmiddel er bedre enn kajakken for å komme innpå folk og historie.

- Derfra er det kort vei til en av de vakreste kyster som kan padles. Kroatia har tusenvis av øyer, holmer og skjær, gamle fyrtårn og urørte nasjonalparker. Jeg stopper i øygruppen Kornatene, og treffer øyboere som fremdeles holder til i denne værbitte naturen.

- Dubrovnik, Mostar og Mitrovica er byer som alle opplevde grusomheter under krigen på nittitallet, men som nå på ulik måte er på vei framover. Dessuten er landskapet i dette området variert og dramatisk - perfekt for tursykling – så jeg bytter transportmiddel fra kajakk til sykkel og begir meg inn i landene.

- Folk er vennlige på tvers av etniske og geografiske grenser, ikke minst innerst i Montenegro, hvor jeg tas svært godt i mot av en bondefamilie, forteller Paul.

Han vet ikke hvor han skal dra neste gang.

- Verden er full av gode steder å besøke, enten det er til fots, på sykkel eller i kajakk. Forberedelsene er en spennende del av reisen, og nå ligger igjen denne oppgaven foran meg – hva skal jeg velge denne gang?

Se "Paul padler Europa" eller "Paul padler Latin-Amerika" på TV 2 Sumo når du vil!