henki kolstad
henki kolstad

Henkis liv i bilder

Skuespiller Henki Kolstad døde mandag formiddag. Se bilder fra hans lange karriere her.

Den folkekjære skuespilleren døde mandag morgen. Kolstad ble 93 år og har gjennom hele livet vært en populær og bejublet skuespiller.

Les mer og se videoklipp fra Henkis karriere: Henki Kolstad er død

Hele Norges skomaker
Kolstad ble hele Norges skomaker i rollen som skomaker Jens Petrus Andersen i barne-TV-serien «Jul i Skomakergata». Serien har blitt vist som julekalender på NRK i flere år, og sist gang i 2003.

Se bilder nederst i saken!

45 filmer
Henki Kolstad har vært tilknyttet flere teatre i Norge med 22 år ved Nationaltheateret.

- Han har en stor plass i manges hjerter, og er en del av vår felles hukommelse. Det er et stort hull etter ham som ikke lett kan fylles. Han er en del av den generasjonen der det tynnes mye i rekkene nå, sier teatersjef Ellen Horn til Side2.

Les mer: - Hjertevarm og folkekjær (Side2.no)

Kolstad debuterte på Nationaltheatret som 13-åring i 1928. To år senere medvirket han i filmen «Eskimo», men gjennombruddet kom med «Kampen om tungtvannet» (1948). Kolstad har medvirket i 45 filmer tilsammen.

Andre høydepunkter på filmlerretet var i «De dødes tjern» fra 1958, «Skjær i sjøen» fra 1965 og ikke minst i tre av filmene om Olsenbanden. Den siste filmen han spilte i var «Olsenbandens siste stikk» fra 1999.

Hans siste TV-opptreden var i 2001 i forbindelse med en gjesterolle i TV 2-serien «Fox Grønland».

Hedret med film
I 1990 fikk han æres-Amanda for lang og tro tjeneste under prisutdelingen i Haugesund. I 2006 hedret Norsk filminsitutt og Filmmuseet Henki Kolstad med en utstilling og med visning av dokumentarfilmen «Henki på film». Filmen ble laget av Ingerid Nordstrand og Pål Bang-Hansen.

Se bilder fra noe av det Kolstad har vært med på under: