Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stadig flere nordmenn benytter seg av alternativ behandling, og noen av behandlingstilbudene er svært kontroversielle. Tilhengerne av såkalt metamedisin mener at nesten alle sykdommer er forårsaket av psykiske traumer, og at de derfor må behandles psykisk.

Enkelte personer med kroniske sykdommer vil nå avslutte vanlig behandling. Legene advarer mot dette og sier de risikerer alvorlig skade.

De egentlige årsakene
Øyelege og metamedisiner Kwesi Anan Odum fortalte denne helgen rundt hundre tilhørere, de fleste pasienter, om det han mener er de egentlige årsakene til sykdom. Foredraget hans forløper seg i hovedsak av å fortelle historier og bruke eksempler.

En av historiene handler om et barn som ble langsynt. Ifølge Odum ble barnet langsynt da det var i barnehagen og lengtet etter moren sin. For å se moren som var langt borte, måtte barnet bli langsynt. Ifølge Odum var årsaken til barnets langsynthet et biologisk sjokk, eller en betydelig emosjonell hendelse.

Av andre historier forteller Odum om en mann som ble blind på grunn av frykt, og en liten jente som fikk hornhinnebetennelse etter å ha sett en død kanin. Hver sykdom har sin følelsesmessige årsak, og det gjelder ikke bare øyesykdom ifølge den metamedisinske lære, men også andre sykdommer som for eksempel kreft og diabetes.

Grønn stær
En av tilhørerne var Bent Madsen som lider av grønn stær. Om man ikke behandler denne øyesykdommen kan man ende opp med å bli blind. Likevel vil ikke Madsen gå til vanlig medisinsk behandling.

- Når jeg kjenner kroppens selvhelbredende evne, vil jeg verken ha dråper eller behandling i det hele tatt, sier Madsen som er spent på om han kan få noen tips om hvordan sykdommen kan kureres.

Madsen blir overbevist av den tyske metamedisineren, og føler ikke at han trenger medisinsk behandling. Derimot må han bearbeide et psykisk sjokk.

- Nå vet jeg at når jeg har fått transformert denne følelsen, så vil det bli normalt igjen, sier han.

Skeptisk
Overlege Frank Jenssen har behandlet tusenvis av øyepasienter. Han er meget skeptisk til den metamedisinske behandlingen og stiller seg uforstående til Odum sine teorier.

- Så det skal altså være ulike psykiske konflikter som skal føre til skeive hornhinner eller økt trykk i øyet? Det virker veldig merkelig. Jeg skjønner ikke hvordan det skulle kunne ha noen sammenheng, sier Jenssen.

Jenssen er veldig skeptisk til den psykiske behandlingen som eneste behandlingsform. Han sier at man kjenner konsekvensene om man ikke følger vanlig behandling, og om pasienten faller ut av dette behandlingssystemet, kan det føre til blindhet.