skagerrak680
skagerrak680

Raskere enn danskebåten

Lørdag skal det måles hestekrefter over Skagerrak.

Lørdag starter en gammel båttradisjon opp igjen i Tvedestrand. Skagerrak Across skal arrangeres for første gang på 26 år.

Førstemann til Danmark
Båtracet går ut på å krysse Skagerak på kortest mulig tid. Utfordringene blir blant annet å kjøre raskest, og å navigere best slik at en faktisk treffer målbyen i Danmark. I tidligere utgaver av racet skal navigatører ha bommet slik at en traff danmarkskysten et helt annet sted.

Nå er altså dette klassiske båtracet tilbake.

- Da var det en liten ide blant noen av oss at vi skulle gjøre et nytt forsøk - og det gjør vi herved, sier stevneleder i Tvedestrand Motorbåtforening, Dag Twist til TV 2 Nyhetene.

Se video i toppen av artikkelen.

Sandefjord-entreprenøren Bjørn Hansen var en av de som fikk tenning da han hørte om kappkjøringen til Danmark. Han kjørte sist båtrace for tyve år siden - men i dag er båtene mye raskere.

- For å si det slik. Teknologien som er i vår katamaran som er en 41 fot MTi, fylt med ny teknologi fra USA, så er det jo som å kjøre en Cadillac med 1000 hestekrefter i forhold til hva vi hadde i 1987.

Går for rekord
Dagens rekord ble satt allerede i 1983 og lyder på 2 timer og 48 minutter. Dette gir en snittfart på omtrent 50 knop. I dag kan imidlertid båtene komme opp i en fart på over 100 knop såfremt været tillater det. Nå håper deltakerne på fint vær og smul sjø.

Bjørn Hansen og styrmann Elling Wirum håper det blir dem som kommer først i årets utgave.

- Hva blir den nye rekorden?

- En time og ti minutter tipper jeg, svarer en selvsikker styrmann.