SYNSHEMMET: Arne Olav Dæhlien (23) fra Hamar har måttet betale gebyr flere titalls ganger, selv om han er synshemmet.  (Foto: TV2)
SYNSHEMMET: Arne Olav Dæhlien (23) fra Hamar har måttet betale gebyr flere titalls ganger, selv om han er synshemmet. (Foto: TV2)

- Ydmykes av togkonduktører

Norges Blindeforbund hevder blinde og svaksynte daglig blir ydmyket av togkonduktører.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange konduktører tror ikke på at blinde og svaksynte er funksjonshemmet, hevder Blindeforbundet. Nå har forbundet kontaktet NSB og samferdselsministeren for å få fjernet ekstragebyret på 20 kroner ved kjøp av billett i toget.

- Ille
- Det aller verste er at man foran en full togvogn må begynne å diskutere om man ser dårlig nok. Det er ille nok å først måtte si at jeg er svaksynt, derfor skal jeg slippe å betale gebyret, og man også etterpå må begynne å diskutere. Det setter dype spor og skaper store problemer, sier rådgiver Sverre Fuglerud i Norges Blindeforbund til TV2.

Nå krever også Forbrukerrådet at gebyrene tas bort.

- Diskriminerende
- Hvis man innfører systemer som gjør at det blir vanskeligere for forbrukeren å kjøpe seg billetter, så er det en form for diskriminering, mener rådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet.

Si din mening nederst i saken!

Arne Olav Dæhlien (23) fra Hamar har måttet betale gebyr flere titalls ganger, og han er ikke alene.

- Ei jeg kjenner hadde med seg førerhund om bord på toget, og konduktøren trodde ikke hun var blind, sier Arne Olav, som er sterkt synshemmet.

- Er tydeliggjort
NSB hevder å ha satt i verk tiltak som fungerer.

- Vi har gått ut til alle våre konduktører for å tydeliggjøre at de skal håndheve dette slik at de som ikke selv kan betjene automatene, slipper dette tillegget, sier informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB til TV2.

Sverre Fuglerud i Blindeforbundet er ikke fornøyd med det.

- Det kan de ikke ha nådd særlig godt frem med, mener han.