Rødgrønne velgere rømmer over til borgerlige partier, viser TV 2s store halvårsgallup. 
Her kan du selv sjekke hvor velgerne vandrer.
Rødgrønne velgere rømmer over til borgerlige partier, viser TV 2s store halvårsgallup. Her kan du selv sjekke hvor velgerne vandrer.

Sjekk hvor velgerne vandrer

Rødgrønne velgere rømmer over til borgerlige partier, viser TV 2s store halvårsgallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med et knapt stortingsflertall i ryggen sto regjeringen på slottsplassen i 2005. Det er lenge siden de rødgrønne partiene hadde flertall på en meningsmåling.

Klikk på partilogoene i grafikken over artikkelen for å se nøyaktig hvor velgerne går.

Over gjerdet
TV 2 Nyhetenes store halvårsgallup for våren 2008 viser at velgerne nå rømmer rett fra regjeringspartiene til høyresiden. Enkelt fortalt har over 130.000 som stemte på et av de tre rødgrønne partiene forsvunnet over gjerdet. De ville ha stemt på et borgerlig parti i dag. Langt færre, bare vel 30.000 velgere har gått motsatt vei. Dermed har partiene på høyresiden sikret seg en nettogevinst på nesten 100.000 velgere i forhold til regjeringspartiene.

- Det forteller at det er mye skuffelse over de rødgrønne partiene både fordi de ikke har innfridd løftene sine og at de har hatt et flertall som de ikke har klart å bruke, sier Frp-formann Siv Jensen til tv2nyhetene.no.

Flest til Frp
Halvårsgallupen omfatter velgeroverganger i alle målingene TNS Gallup har laget for TV 2 så langt i år. Det gir langt flere spurte enn i en vanlig meningsmåling, og med langt større sikkerhet er det derfor mulig å si noe om velgernes vandringer i det politiske landskapet.

Fremskrittspartiet er den klare vinneren. Partiet henter flere velgere fra samtlige partier enn de mister tilbake. Det gir et såkalt positivt bytteforhold av velgere fra andre partier på om lag 67.000 siden forrige valg.

Frp-formann Siv Jensen mener tilstrømningen av velgere har en enkel forklaring, og at den ligger hos de andre partienes opptreden.

- Kanskje de burde konsentrere seg litt mer om sin egen politikk, i stedet for å snakke nedsettende om andre. Jeg tror ikke velgerne setter pris på det, det er ingen Frp kode å knekke, sier Jensen.

Høyre henter også flere velgere fra andre partier enn de mister, men ikke i like stor grad som Fremskrittspartiet. Bytteforholdet viser likevel plusstall i forhold til andre partier på vel 41.000 velgere for Høyre.

Taper til alle
Ingen andre partier mister like mange velgere som SV. Over halvparten av velgerne som har snudd ryggen til Kristin Halvorsen har gått til Arbeiderpartiet. Men bakgrunnstallene viser at nesten 10.000 tidligere SV-velgere i dag ville ha stemt på Fremskrittspartiet og Høyre.

Også fra motsatt side er får SV konkurranse. For første gang viser en halvårsgallup klare overganger fra SV til partiet Rødt. Torstein Dales parti henter om lag like mange tidligere SV-velgere som de to høyrepartiene, mens SV ikke henter en eneste velger fra Rødt.

Ap mister flest
Arbeiderpartiet mister alene 85.000 tidligere velgere til de to høyrepartiene, mens de bare henter vel 22.000 velgere tilbake fra Fremskrittspartiet og Høyre.

Senterpartiet mister i overkant av 8.000 velgere til Arbeiderpartiet, men henter like mange tilbake fra storebror i regjeringen. Langt verre for Senterpartiet er det at like mange velgere forsvinner til Fremskrittspartiet, uten at Senterpartiet henter en eneste velger tilbake.

- Velgerne er kritiske til de politiske partiene. Det skal de være, sier Frp-formann Siv Jensen.

Rundt 430 dager før velgerne skal bestemme tar hun imidlertid ingenting for gitt.

- Velgerne skal være knallharde, vi skal gjøre hva vi kan for å innfri, sier Jensen til tv2nyhetene.no