Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Juni startet med sol og sommervarme i sør.

På Østlandet lå temperaturen over 25 grader hver eneste dag frem til og med 8. juni. Høyeste temperatur i juni ble målt i Rena i Hedmark med 31,9 grader 6. juni.

I Troms og Finnmark var værforholdene mer ustabile, med temperaturer stort sett under 15 grader. Nordland fikk derimot føling med sommervarmen og høyeste temperatur i Nord-Norge i juni ble målt i Majavatn lengst sør i Nordland den 3. juni med 25,4 grader.

Tørke og skogbranner
Flere steder lengst sør i landet hadde siden begynnelsen av mai fått mindre enn 10 millimeter nedbør. På Sola falt det bare 2 mm på 40 døgn! Det tørre været sammen med sol og varme gjorde det ekstremt brannfarlig, og brannvesenet slet med å slukke skogbranner flere steder.

maanedsgrafikken-juni
Skogbrannen som oppstod i Froland i Aust-Agder den 9. juni ble først slukket 14. juni, og er den største skogbrannen vi har hatt i Norge siden 2. verdenskrig.

Haglbyger på Østlandet
Den 9. juni snudde været. Stadige lavtrykk fra vest passerte over Midt- og Sør-Norge, med regnbyger og temperaturer stort sett under 15 grader. I dagene omkring 15. juni opplevde deler av Østlandet kjølig vær med svært kraftige haglbyger. Uvanlig i en sommermåned som juni!

Det våte og kjølige været holdt seg ut resten av måneden. Også i nord var det kjølig med enkelte regnbyger, men på månedens siste dag krøp kvikksølvet over 20 grader i store deler av Nord-Norge.

Tørrere enn normalt
Mesteparten av landet fikk totalt sett litt mindre nedbør enn normalt i juni. Aller mest nedbør fikk Vestlandet med litt mer nedbør enn normalt. Enkelte steder falt det over 200 millimeter nedbør i juni.

Likevel var det Finnmarksvidden som relativt sett fikk mest nedbør med to-tre ganger mer enn normalt. I Kautokeino falt det hele 109 millimeter nedbør i juni, tre ganger mer enn normalt.

Selv om juni startet varmt, endte den så kjølig at middeltemperaturen stort lå fra normalt til en grad over.