bensin (Foto: Terje Bendiksby/SCANPIX)
bensin (Foto: Terje Bendiksby/SCANPIX)

Bensinpriser innenfor loven

Konkurransetilsynet har ikke funnet indikasjoner på ulovlig samarbeid mellom oljeselskapene.

27. mars kunne TV 2 fortelle om undersøkelsen gjort ved Norges Handelshøyskole som viser et fast mønster der oljeselskapene koordinerer seg i mellom for å tjene mest mulig på bensin.

Mønsteret fant forskerne ved hjelp av over 28 000 observasjoner.

- Prisen går opp hver mandag. Den konkurreres ned over en uke. Den går opp neste mandag. Og når prisen går opp så går han til en eller annen fast regel i henhold til veiledende pris, fortalte Frode Steen, Professor ved Institutt for samfunnsøkonomi på NHH i mars.

Les også: - Koordinerer bensinprisene

Konkurransetilsynet har gransket saken og kom mandag morgen med sin konklusjon. Tilsynet har ikke funnet indikasjoner på at det ukentlige prismønsteret skyldes et ulovlig samarbeid mellom oljeselskapene eller mellom forhandlerne.

Les hele meldingen fra Konkurransetilsynet her (ekstern lenke).

Tilsynet mener at prismønsteret kan virke skjerpende på konkurransen og komme forbrukerne til gode.

«Årsaken til dette er at prisbevisste kunder lettere kan forutberegne når en kan fylle rimelig drivstoff, og flytte sin etterspørsel til dager med lavere priser», skriver Konkurransetilsynet.

- Konkurransetilsynet har vært ute blant alle de store oljeselskapene og innhentet detaljerte opplysninger, og vi har også vært ute på aksjon hos bensinforhandlere i to ulike byer for å observere hva som skjer i markedet, sier Ingunn Bruvik, seksjonsleder i Konkurransetilsynet, til TV 2 Nyhetskanalen.

Se intervjuet her!

250185

Nytt mønster
For fire år siden var bensin dyrest på torsdager. NHH-professor Frode Steen og førsteamanuensis Øystein Foros ville finne ut hvorfor mønsteret var endret slik at drivstoffet nå er billigst i helgene og mandag morgen.

Forskerne tror ikke på selskapenes forklaring om økt etterspørsel på mandager.

- Jeg tror de har en meget felles forståelse om at de alle følger en slik regel, sa Øystein Foros i mars.

Får støtte
Trygve Helleren har over 40 års erfaring fra bransjen. Han støttet i mars forskernes funn:

- Det betyr jo bare at de har en samme mening om det samme problemet som jeg har hatt i alle disse årene.

Overfor TV 2 avviste alle de store oljeselskapene en koordinering. men mønsteret var likevel så tydelig at Konkurransetilsynet valgte å undersøke saken.

Les også: Vil granske bensinsamarbeid