homo
homo

Muslimsk homoprotest stoppet

Muslimsk demonstrasjon i homoparaden i Oslo ble lørdag stoppet av politiet.

Frigjorte homofile feirer skeive dager i Oslo denne uka. For muslimske homofile derimot er hverdagen en annen. I dag stilte de i den store paraden, bare for å vise at de finnes. For den muslimske samfunnsdebattanten og skribenten Sara Azmeh Rasmussen skulle paraden bli en personlig markering. Slik gikk det ikke.

- Kritikk mot kvinneundertrykkelsen
- Det er en hard kritikk mot et symbol på kvinneundertrykkelsen. Også er det i denne konteksten hvor homofile muslimer ikke tør vise ansikt, så er det også å si at vi ikke lar oss styre av frykt, sier hun til TV 2.

I år har flere muslimske homofile møtt opp, kort og godt for å vise at de finnes. De opplever trusler og vold, tvangsekteskap, hets og latterliggjøring, både fra egen familie, men også fra muslimske ledere i Norge. De vil ikke vise seg, i frykt for mer hets.

- Det er jo ikke et problem å vise ansiktet, men det er konsekvensene vi er redde for, sier en jente i paraden i niqab.

Stoppet av politi
Sara Azmeh Rasmussen sto fram som lesbisk tidligere i år. Det er i den store paraden at Rasmussen skal gjøre det. Hun har lighter og tennvæske klar og planlegger å tenne på niqaben.

- Dette er først og fremst en støtte til ytringsfriheten som er under press fra radikal krefter, sier Rasmussen.

Rasmussens protest ble imidlertid stoppet av politiet og niqab-brenningen ble ingen realitet.

- Jeg føler meg ufri. Jeg synes det er urimelig at det ikke er lov å brenne et undertrykkelsesplagg, mens det er lov for muslimer å brenne norsk flagg, sier hun.

Se debatt mellom Mohammed Usman Rana, skribent og samfunnsdebattant og professor Unni Wikan i videovinduet under.

250012